Malaria rukt via Noord-Korea op naar Japan

Onderzoekers waarschuwen dat de malaria-epidemie in Noord-Korea een bedreiging vormt voor Zuid-Korea en zelfs Japan. De muggen die de ziekte overdragen, komen in de drie landen voor.

De malariavariant die in de Korea’s oprukt, plasmodium vivax, wordt ook wel eens de “vergeten malaria” genoemd, omdat de meeste aandacht gaat naar de dodelijke variant plasmodium falciparium. De vivax-variant is niet dodelijk op zich, maar kan dat wel worden in combinatie met een andere aandoening. Bovendien kan de variant mensen ernstig ziek maken en op die manier de samenleving destabiliseren en economisch aanzienlijke schade toebrengen.

Noord-Korea

De ziekte werd in de late jaren 70 uitgeroeid in Zuid-Korea, maar in 1993 doken opnieuw besmettingen op. In 2000 rapporteerde het land al meer dan vierduizend gevallen.

Die nieuwe besmettingen komen naar alle waarschijnlijkheid uit buurland Noord-Korea, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers van het Koreaanse Instituut voor Tropische Ziekten onderzochten 163 Zuid-Koreaanse soldaten die malaria opliepen terwijl ze dienst deden vlakbij de grens met Noord-Korea.

Tot hun verrassing ontdekten ze drie nieuwe genotypes van het virus. De kans dat die zich in Zuid-Korea hebben ontwikkeld, is erg klein, dus de besmetting komt naar alle waarschijnlijkheid uit Noord-Korea. Daar ligt het aantal besmettingen ook veel hoger dan in Zuid-Korea. De officiële Noord-Koreaanse cijfers spreken van 16.000 patiënten in 2011.

Japan

De wetenschappers waarschuwen dat het aantal besmettingen nog verder zal stijgen in Zuid-Korea en de ziekte er weer als endemisch beschouwd zal kunnen worden. Dat heeft ook gevolgen voor Japan, waar de ziekte in 1959 officieel uitgeroeid werd verklaard.

De mug die de parasiet overdraagt, komt immers ook in heel Japan voor en er is veel personenverkeer tussen beide landen, zeggen de onderzoekers. De kans is dan ook groot dat de ziekte er na meer dan veertig jaar weer opduikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.