Malariamug genetisch niet voor één gat te vangen

De malariamug blijkt genetisch heel wat complexer in elkaar te zitten dan gedacht. Dat maakt er de strijd tegen malaria niet eenvoudiger op, zeggen wetenschappers.

Afrikaanse, Amerikaanse en Britse onderzoekers stelden vast dat de Anopheles gambiae, de mug die in Afrika de meeste gevallen van malaria veroorzaakt, complexer in elkaar zit als gevolg van kruisingen tussen verschillende muggentypes. In een groot gebied in Afrika ten zuiden van de Sahara zien ze steeds meer hybride muggen voorkomen.

De studie richtte zich op een gebied dat Senegal, Gambia, Guinee-Bissau en Guinee omvat, in het westelijke deel van Afrika. De wetenschappers onderzochten er het DNA van muggen die in huizen werden aangetroffen.

Men dacht tot dusver dat de Anopheles gambiae zich in twee genetisch verschillende types aan het splitsen was. Maar uit de nieuwe waarnemingen blijkt dat daarnaast ook veel hybride exemplaren voorkomen, muggen die het genetisch materiaal van beide types hebben.

Resistentie

De resultaten, die deze maand in de vakpublicatie Genetics staan, kunnen gevolgen hebben voor de resistentie van de malariamug tegen insecticiden.

Vorig jaar meldden wetenschappers al dat de ziekte steeds resistenter wordt tegen medicijnen en dat die resistentie makkelijk naar andere continenten overslaat.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Elk jaar raken nog meer dan 200 miljoen mensen besmet, met meer dan 700.000 doden per jaar als gevolg, vooral in Afrika, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.