Markt voor elektronisch afval groeit razendsnel

Elektronische apparatuur groeit het snelst van alle soorten afval maar vormt een lucratieve markt voor Europese recyclagebedrijven, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Frost & Sullivan.

  • CC baselactionnetwork E-waste gedumpt in China. Recyclage, in plaats van uitvoer naar ontwikkelingslanden, is opportuniteit. CC baselactionnetwork

Het snel groeiende volume aan elektronische apparatuur die wordt weggeworpen, leidt tot het dumpen van gevaarlijke stoffen in het milieu of de uitvoer naar ontwikkelingslanden. Tegelijk bevatten de toestellen waardevolle stoffen die schaars zijn en enkel via dure mijnbouw gewonnen kunnen worden. Die combinatie vormt een opportuniteit voor de Europese recyclagemarkt, besluit de nieuwe studie. De markt zal groeien van 0,96 miljard euro in 2012 tot naar schatting 1,4 miljard in 2020.

Wettelijk kader

“De strikte Europese wetgeving, de stijging van de prijzen op afvalstorten en het groeiende bewustzijn rond de milieugevolgen van e-waste hebben de vraag naar recyclage in Europa gestimuleerd”, zegt Monika Chrusciak van Frost & Sullivan. “De markt wordt ook gesteund door beleidsinitiatieven die het storten van bepaalde soorten afval verbieden en richtcijfers opleggen voor de inzameling en recyclage ervan.”

Maar volgens het bureau kan de markt nog veel sneller groeien als de nationale initiatieven beter afgestemd worden op de Europese standaarden en als de efficiëntie van het recyclageproces kan worden opgekrikt.

“De markt zal blijven groeien als overheden transparante wettelijke kaders uitwerken voor de recyclage en commercialisering van e-waste”, zegt Chrusciak. “Met name in Duitsland, Frankrijk, Italië en Centraal- en Oost-Europa zijn de mogelijkheden immens.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.