Marokkanen zetten protest verder op 20 maart

Terwijl het Marokkaanse regime een nieuwe mensenrechtenraad installeerde, kondigde de “20 februari beweging” aan dat 20 maart gepland staat als datum voor een nieuwe golf van grootschalige demonstraties. Intussen bleef het onrustig in het land en doken geregeld nieuwe protestacties op.

De “20 februari beweging” voor democratie in Marokko had een time-out aangekondigd tot 20 maart, maar zondag 6 maart viel er toch weer in verschillende steden een protestactie te bespeuren. Onder andere in Rabat, Mohamedia, Jadida, Oujda en Safi klonken slogans als ‘jullie geven werk aan jullie eigen kinderen, onze kinderen krijgen de dood’ en ‘de intifada van het volk is de weg naar de vrijheid’.

Deze demonstraties kwamen er nadat de koning op donderdag 3 maart een nieuw orgaan had geïnstalleerd dat moet waken over de eerbiediging van de mensenrechten in Marokko. De Nationale Mensenrechtenraad (CNDH) vervangt een ander orgaan dat in 1990 gesticht werd door koning Hassan II en louter een adviserende taak had. Het CNDH zal bestaan uit vertegenwoordigers van overheden, ngo’s, politieke partijen en onafhankelijken.

Maar de lancering van de raad stuit op kritiek. Auteurs van de blog Mamfakinch merken op dat de installatie van de mensenrechtenraad valt onder het controversiële artikel 19 van de Marokkaanse grondwet dat een zeer vergaande macht verleent aan de koning. In de praktijk uit zich dat onder meer in het feit dat de koning zowel de voorzitter alsook negen andere leden van de mensenrechtenraad direct aanduidt. Inperking van de macht van de koning is één van de eisen van de demonstranten.

‘Marokkaanse Bouazizi’

De nieuwe mensenrechtenraad is er gekomen nadat Marokkanen in navolging van de rest van de Arabische wereld ook de straat opgingen om te protesteren tegen onrecht, corruptie, armoede en werkloosheid. Hoewel Marokko stelt dat het een uitzondering vormt op de andere Arabische landen en dat in Marokko democratie merkbaar is door de vrijheid om te betogen, trad de politie verschillende keren gewelddadig op. Vijf jongeren kregen een celstraf tussen drie en vier jaar en volgens getuigen werden nog negen andere jongeren vastgehouden en gemarteld bij een politiekantoor. In het noorden waar het protest het hevigst was, vielen ook vijf doden.

Na 20 februari bleef het evenwel onrustig. Het meest opmerkelijke was de zelfverbranding van de 25-jarige Fadwa Laroui, een alleenstaande moeder van twee kinderen uit Souk Sebt in centraal Marokko. Ze protesteerde daarmee uit wanhoop nadat ze geen sociale woning kreeg omdat ze een ongetrouwde vrouw was. Door deze daad wordt naar haar verwezen als de ‘Marokkaanse Bouazizi’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.