Mauritanië krijgt schuldvermindering

De schuldeisers van Mauritanië gaan de schuld van het West-Afrikaanse land verminderen met in totaal 1,15 miljard euro – op voorwaarde dat het land de recepten van het Internationaal Muntfonds en de Wereldbank strikt blijft volgen. Mauritanië wordt daarmee het zesde land – na Bolivia, Burkina Faso, Mozambique, Tanzania en Uganda – dat de eindfase van het HIPC-programma bereikt. Dat schuldverlichtingprogramma van de Wereldbank en het IMF vermindert de schuld van de allerarmste landen aan vooral multilaterale schuldeisers tot op een ‘aanvaardbaar niveau’.De buitenlandse schuld van Mauritanië wordt op lange termijn verminderd met de helft. IDA, de zachte leningarm van de Wereldbank, zal 104 miljoen euro leveren, het IMF komt over de brug met 49 miljoen en de bilaterale schuldeisers schrijven 272 miljoen. Afrodad, een lobbygroep voor schuldvermindering met zetel in Zibabwe, waarschuwt voor overdreven optimisme. Zelfs met een halvering van de schuld – 2,7 miljard euro - blijft de schuld voor Mauritanië ondraaglijk, stelt de organisatie.

Mauritania heeft zichzelf op vraag van het IMF een Armoedereductie- en Ontwikkelingsprogramma opgelegd dat een ingrijpende sociale, institutionele en economische hervormingen inhoudt. Het IMF en de Wereldbank zeggen erg tevreden te zijn met het beleid van president Maaouiya Ould Sid Ahmed Taya. De multilaterale instellingen roemen “het gezonde macro-economische beleid”: de inschrijvingsgraad op het niveau van de lagere scholen bedroeg in 2001 88 procent, een opmerkelijke vooruitgang tegenover het inschrijvingspercentage van 46 procent in 1990. In februari 2002 was 67 procent van de bevolking ingeënt tegen tbc, mazelen, difterie en tetanus, tegenover 30 procent in 1996.

Het bruto binnenlands product van Nouakchott groeide vorig jaar met 4,8 procent, de inflatie bleef onder controle met een gemiddelde van vier procent in 2000 en 2001 en het begrotingstekort bedroeg vorig jaar zes procent van het bbp.Ref: af if

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift