Mauritiaanse suikerboeren omarmen fair trade

Duurzame landbouw en fair trade bieden een uitkomst voor Mauritiaanse boeren na de val van de suikerprijzen met 36 procent.

Mauritius is een van de grootste suikerexporteurs naar de Europese Unie, maar toen de suikerprijzen met een derde daalden op drie jaar tijd, realiseerden de boeren zich dat ze het op een andere manier moesten gaan doen. Door een certificaat van eerlijke handel aan te vragen, combineerden ze twee voordelen: zich verzekeren van een eerlijk en stabiel inkomen, en meer milieuvriendelijk werken zonder schadelijke insecticiden of meststoffen.

Producten uit eerlijke handel doen het goed in Europa en de VS. De consument is bereid iets meer te betalen voor een product dat goed scoort op het vlak van milieu, ontwikkeling en arbeidsomstandigheden. Fairtradelabels zijn er al voor zo’n drieduizend producten, waaronder suiker, koffie, vanille en bananen. Het prijsverschil valt mee: een ton fairtradesuiker kost 585 dollar (466 euro), in tegenstelling tot de gangbare suikerprijs van 525 dollar (419 euro) per ton.

Nu ook fruitboeren het voorbeeld van de suikertelers volgen, groeit de beweging snel op het eiland. “We produceren nu voedsel van goede kwaliteit, vrij van chemicaliën die slecht zijn voor onze gezondheid en ons milieu, en verdienen meer”, zegt Kishan Fangooa, boer en secretaris van een coöperatie die meer dan 5 hectare ananassen teelt in het noorden van het eiland.

Strenge criteria

Toch is het voor de boeren niet evident om aan de strenge criteria te voldoen, en omschakelen is een moeilijk proces. “De criteria zijn misschien zwaar, maar ze helpen om de kwaliteit van onze producten te verbeteren en we zijn vastberaden om ons inkomen op te krikken”, zegt Fangooa.

De producenten worden onderzocht door Fair Trade International en een onafhankelijk bureau om te verzekeren dat aan de criteria wordt voldaan. De boeren moeten principes als democratie, transparantie, goed beheer en milieubescherming onderschrijven.

De boeren moeten ook een deeltje van hun inkomen afstaan aan de lokale gemeenschap om bijvoorbeeld sociale activiteiten of ontwikkeling te steunen.

Critici

Toch is niet iedereen is gewonnen voor het concept. Vooral de hoge prijs van de controles door auditbureaus stuit sceptische boeren tegen de borst. Momenteel worden die kosten nog gesubsidieerd door de overheid.

“Dergelijke hoge bedragen betalen, en borrelnootjes in ruil krijgen”, zegt Inder Rajcoomarsingh van de Sebastopol Multi-Purpose Cooperative Society. “Weinig mensen weten dat de overheid ons gesteund heeft door de auditkosten te betalen voor fair trade. Zo verdienen we meer. Maar mochten we die kosten zelf moeten betalen, zouden we weinig extra verdienen aan het concept.”

Ook de democratische regels stuiten op weerstand. “Het mandaat van een voorzitter van een coöperatie is gelimiteerd tot drie jaar, maar sommige voorzitters zijn al twintig jaar op post. Die mensen zijn niet blij.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.