Meer cassava voor voedsel- en energieveiligheid

Cassava is een gewas dat voedsel- en energieveiligheid kan brengen in ontwikkelingslanden die nu getroffen worden door de stijgende prijzen van voedsel en olie. Dat verklaarde een internationaal netwerk van wetenschappers vrijdag op de conferentie ‘Cassava: Meeting the Challenges of the New Millennium’ in Gent.
De vijfdaagse conferentie was de eerste wetenschappelijke meeting van het Global Cassava Partnership for Genetic Improvement, een netwerk van wetenschappers die werken rond cassava. De groep is samengebracht door onder meer de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) en het CIAT (International Centre for Tropical Agriculture).   

Vruchtbaar


Volgens de wetenschappers kan cassava de huidige voedselcrisis bezweren. ‘Om dat te bereiken is er meer onderzoek en ontwikkeling nodig’, zo luidt het. Een aantal projecten moet hierbij een handje helpen. Zo zal er beter materiaal voorzien worden voor boeren in West-Afrika en wordt er gestreefd naar een verhoging van de vruchtbaarheid van de grond door beter management. Momenteel wordt maar twintig procent van de productie gehaald die mogelijk zou zijn onder optimale omstandigheden.
Het verbeteren van de wetenschappelijke kennis over cassava willen de wetenschappers gegarandeerd zien door de training van een volgende generatie onderzoekers in de ontwikkelingslanden. Om te laten zien dat het hen menens is, werd op de laatste dag van de conferentie een prijs uitgereikt aan een aantal succesvolle jonge onderzoekers.
De Keniaanse Judith Owiti kreeg een prijs voor haar onderzoek naar modulatie van fysiologische aantasting bij cassava na de oogst. Zo hielp ze inzicht te krijgen in een aandoening waarbij de wortel van de plant binnen vierentwintig uur bruin en oneetbaar wordt.

Biobrandstof


Hoewel de wetenschappers duidelijk stellen dat voedselveiligheid bovenaan het lijstje van prioriteiten staat, willen ze ook investeren in de ontwikkeling van het industriële gebruik van cassava. Op die manier kan de plant ingezet worden bij de productie van biobrandstof. Met het zetmeel dat in cassava zit kan ethanol, een soort alcohol die gebruikt wordt bij biobrandstof, geproduceerd worden. 
Een ander verzoek van de wetenschappers is er een om meer fondsen. Al lijkt het op dat vlak de goede richting uit te gaan. ‘Sinds drie jaar is er een investeringsgolf in cassava’, zegt Claude Fauquet, directeur van International Laboratory for Tropical Agricultural Biotechnology. ‘Meer en meer mensen zien cassava als het antwoord op de globale voedselcrisis.’

Droogte


Cassava is het gewas dat na rijst, tarwe en maïs het meest wordt gekweekt in de ontwikkelingswereld en is het belangrijkste voedingsmiddel van bijna een biljoen mensen. De helft van de productie wereldwijd gebeurt in Afrika. Cassava is zo populair omdat het gewas groeit in moeilijke omstandigheden, zoals bij droogte of in onvruchtbare grond en tegelijkertijd ontzettend voedzaam is. 
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.