In meeste Spaanse dierentuinen kunnen dieren ontsnappen

In drie kwart van de Spaanse dierentuinen kunnen dieren ontsnappen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Valencia. Experts waarschuwen dat ontsnapte exotische soorten een gevaar betekenen voor inheemse soorten.

In zeven op tien dierentuinen kunnen dieren ontsnappen omdat de omheining of afsluiting niet voldoet. In andere dierentuinen, stelden de onderzoekers vast, kunnen de bezoekers te makkelijk dierenverblijven openen.

De afdeling ethologie en dierenwelzijn van de Universiteit Cardenal-Herrera onderzocht 1568 dierenverblijven in 63 Spaanse dierentuinen. Van de onderzochte dierenverblijven waren er 221 onvoldoende beveiligd. Vooral vogels kunnen er makkelijk vandoor gaan.

María C. Fàbregas, die het onderzoek leidde, zegt dat exotische diersoorten inheemse soorten uit hun habitat kunnen verdrijven. “Aangezien dierentuin een groot aantal exotische soorten huisvesten, kunnen ze een toegangskanaal worden voor die soorten als die ontsnappen, en dat houdt milieurisico’s in.  Soorten die een gevaar kunnen vormen voor de openbare gezondheid, zijn meestal in veilige installaties gehuisvest. Maar soorten die bij ontsnapping een gevaar kunnen vormen voor het milieu, worden vaak in onveilige installaties gehuisvest.”

Van de 221 dierenverblijven die onvoldoende beveiligd zijn, zijn er 167 die soorten herbergen die potentieel gevaarlijk zijn voor het milieu en 21 die invasieve soorten herbergen. “Invasieve soorten vormen een van de belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies”, zegt Fàbregas. “Maar ze kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid, de landbouw en de economie.”

Volgens de onderzoekers moeten dierentuinen alle mogelijke maatregelen nemen om ontsnappingen te vermijden. Ze stellen onder meer voor barrières te creëren rond de dierentuinen zodat de dieren niet via de riolering kunnen ontsnappen.

De studie, die door het Spaanse milieuministerie was besteld,  werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Biological Invasions.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.