Meningitis reist mee met migranten

Ziekenhuizen in het noorden van Niger krijgen steeds vaker migranten over de vloer met meningitis. Door de regio loopt dan ook een veelgebruikte migratieroute.
Het aantal migranten dat voor behandeling in het ziekenhuis terecht komt is maar een topje van de ijsberg. Veruit de meeste zoeken waarschijnlijk geen hulp. Uit geldgebrek, maar ook omdat ze geen tijd willen verliezen op hun weg naar het Noorden. Nochtans komt iedereen bij wie hiv, tuberculose of meningitis wordt vastgesteld in aanmerking om gratis behandeld te worden.
Het gebied rond Agadez in het noorden van Niger ligt op een populaire route voor migranten uit Afrika bezuiden de Sahara. Van hieruit trekken ze verder naar Libië of Algerije, vaak met de hulp van lokale Touareg. Die verdienen goed aan het smokkelen van migranten.

Grote risico’s


Ieder jaar proberen duizenden Afrikanen zo Noord-Afrika en Europa te bereiken. De risico’s zijn niet gering. Gewapende groepen Touaregrebellen en bandieten maken de streek onveilig en de grenscontroles worden steeds scherper.
Meningitis of hersenvliesontsteking is en besmettelijke aandoening die wereldwijd voorkomt. Maar vooral de regio van Senegal tot Ethiopië, dwars over het Afrikaanse continent, wordt zwaar getroffen. In die mate zelfs dat het gebied de naam ‘meningitis belt’ opgeplakt krijgt.
Per 100.000 inwoners komen er jaarlijks 500 gevallen van meningitis voor. Er zit een patroon in de ziekte. Ieder jaar in het droogseizoen, tussen december en juni, piekt het aantal gevallen. Er zijn vaccinatieprogramma’s, maar niet voldoende voor de 300 miljoen inwoners van de regio

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.