Mexicaans bedrijf haalt brandstof uit algen (*)

Nieuws

Mexicaans bedrijf haalt brandstof uit algen (*)

Verónica Díaz Favela

01 december 2009

Het Mexicaanse bedrijf BioFields is van plan de markt voor biobrandstoffen op zijn kop te zetten. Vanaf 2014 gaat het op grote schaal brandstof op basis van algen produceren. Het begint daarvoor binnenkort de bouw van een fabriek.

CO2

De algen worden gekweekt in kunstmatige zoutwatermeertjes. Ze voeden zich met zonne-energie, nitraten en CO2 uit een elektriciteitscentrale vlakbij.
De investering bedraagt 850 miljoen dollar. Die komen van de oprichter van BioFields, Alejandro González, eigenaar van de Grupo Gondi, een van de grootste bedrijven voor kartonrecyclage van Mexico.
De eerste klant wordt de Mexicaanse overheid. Die wil dat haar oliemaatschappij Petróleos Mexicanos (Pemex) vanaf 2012 de benzine met ethanol mengt. Pemex heeft daarvoor meer dan drie miljard liter per jaar nodig. BioFields wil ook exporteren naar de Verenigde Staten, Japan en Europa.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.