Mexicaans bedrijf haalt brandstof uit algen (*)

Het Mexicaanse bedrijf BioFields is van plan de markt voor biobrandstoffen op zijn kop te zetten. Vanaf 2014 gaat het op grote schaal brandstof op basis van algen produceren. Het begint daarvoor binnenkort de bouw van een fabriek.
Het Mexicaanse bedrijf BioFields is van plan de markt voor biobrandstoffen op zijn kop te zetten. Vanaf 2014 gaat het op grote schaal brandstof op basis van algen produceren. Het begint daarvoor binnenkort de bouw van een fabriek.
De fabriek komt in het noordelijke Pitiquito, dicht bij de grens met de VS. Een proefinstallatie moet volgend jaar al klaar zijn. Nadien bouwt BioFields een grote fabriek, die vanaf 2014 bijna 1 miljard liter per jaar zal produceren en vanaf 2020 3,8 miljard liter.
BioFields maakt ethanol op basis groenblauwe algen. “Het grote succes van deze technologie is dat we een alg gevonden hebben die de ethanol op natuurlijke wijze afscheidt”, zegt directeur Sergio Ramírez. “Daardoor sparen we twee industriële processen uit: de gisting en de synthese in ethanol.”
De algenethanol kan met benzine gemengd worden. Op die manier kan men de uitstoot van CO2 verminderen, zegt Ramírez.

CO2


De algen worden gekweekt in kunstmatige zoutwatermeertjes. Ze voeden zich met zonne-energie, nitraten en CO2 uit een elektriciteitscentrale vlakbij.
De investering bedraagt 850 miljoen dollar. Die komen van de oprichter van BioFields, Alejandro González, eigenaar van de Grupo Gondi, een van de grootste bedrijven voor kartonrecyclage van Mexico.
De eerste klant wordt de Mexicaanse overheid. Die wil dat haar oliemaatschappij Petróleos Mexicanos (Pemex) vanaf 2012 de benzine met ethanol mengt. Pemex heeft daarvoor meer dan drie miljard liter per jaar nodig. BioFields wil ook exporteren naar de Verenigde Staten, Japan en Europa.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.