Mexicaanse griep tegenslag voor Mekka-pelgrims

Een richtlijn van de Saoedische overheid, die personen onder de 12 en boven de 65 verbiedt om de Hadj, de pelgrimstocht naar Mekka, te ondernemen, is een persoonlijke tegenslag voor pelgrims over de hele wereld.
Na de vastenmaand, die in Pakistan begint op 22 augustus, zullen miljoenen moslims naar Mekka in Saoedi-Arabië trekken. De zogenaamde hadj is de grootste pelgrimstocht ter wereld.
Nadat verschillende moslimlanden een opschorting van de hadj hadden voorgesteld als gevolg van de Mexicaanse griep, besliste Saoedi-Arabië om geen personen jonger dan 12 of ouder dan 65 toe te laten.
De Pakistaanse regering is op de vraag van Saoedi-Arabië ingegaan. “Op vraag van de Saoedische-regering hebben we gevraagd dat iedereen onder de 12 of boven de 65, zwangere vrouwen, mensen met een chronische aandoening, ernstige hartklachten, diabetes, astma of andere aandoeningen van de luchtwegen en tbc hun deelname aan de pelgrimstocht uitstellen”, zegt dr. Rasheed Juma, directeur Volksgezondheid van Pakistan.
Sinds een veertienjarige Pakistaanse jongen op 17 augustus met de Mexicaanse griep terugkwam uit Saoedi-Arabië, staat de Pakistaanse regering onder druk om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd scanners te zullen plaatsen in de luchthavens en zo snel mogelijk met vaccins op de proppen te komen.
Het ministerie werkt ook aan speciale informatiepakketten voor hadj-pelgrims en video’s die bestemd zijn voor de kampen waar vertrekkende pelgrims verzamelen. “Het medische team dat de pelgrims vergezelt, zal dit jaar onder meer bestaan uit hoogopgeleide gezondheidsspecialisten, epidemiologen en laboranten”, zegt Juma.

Persoonlijke drama’s


“De beslissing van de Saoedische regering is tegen de islam”, zegt de zeventigjarige Pakistaan Gul Anar Khan. “Ik had geld gespaard om dit jaar te gaan, maar de beslissing heeft mijn dromen kapot gemaakt.”
Volgens Kamran Zeb, voorzitter van de Organisatie van Hadj-organisatoren, hadden ongeveer 160.000 Pakistanen de pelgrimstocht dit jaar gepland. Maar 40 procent daarvan is ouder dan zeventig, en die zullen de tocht dus niet kunnen maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.