Mexicanen protesteren tegen beledigend laag minimumloon

Politici, kerkleiders en vakbonden in Mexico zijn niet te spreken over het nieuwe minimumloon. Dat bedraagt omgerekend 3 euro per dag. Universiteitsprofessor en vakbondsleider Edur Velasco is uit protest tegen dat beledigend lage loon in hongerstaking gegaan.Sinds 15 december woont Edur Velasco, professor Economie aan de Autonome Universiteit van de Metropool en hoofd van de Civiele Vereniging van Zelfstandigen, in een tentje op een steenworp van het gebouw van de Nationale Minimumlooncommissie. Bijgestaan door vijf mensen die toezien op zijn gezondheid en veiligheid is Velasco in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen het minimumloon dat de Mexicaanse overheid, werkgevers en regeringsvriendelijke vakbonden vorige week hebben vastgelegd. Het bedrag voor volgend jaar is met drie procent opgetrokken in vergelijking met dat voor 2004.

Ik sta helemaal niet alleen met mijn actie, zegt Velasco. Achter mij staan heel veel arme mensen voor wie het minimumloon een dagelijkse realiteit is. Ik ga door met mijn hongerstaking tot de overheid besluit het officiële minimumloon te verhogen. Het huidige bedrag is een schande, zegt Velasco. Uit studies van de Nationale Minimumlooncommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de regering, het bedrijfsleven en vakbonden, blijkt dat de koopkracht die het minimumloon vertegenwoordigt, met meer dan 70 procent gedaald is sinds 1988.

Het minimumloon wordt in Mexico ondermeer gebruikt in onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden om pensioenen en boetes te berekenen. De regering van Vicente Fox en de werkgevers noemen het minimumloon enkel een referentiepunt en beweren dat niemand in Mexico zo weinig verdient. Statistieken van het Mexicaanse Instituut voor Sociale Zekerheid (IMSS) tonen nochtans aan dat bijna een miljoen werknemers zowat 60 euro per maand verdienen, wat neerkomt op het vastgelegde minimumloon van 3 euro per dag. Bovendien is bijna de helft van de 43,3 miljoen Mexicaanse arbeidskrachten tewerkgesteld in de informele sector, waar het gemiddeld inkomen nog lager ligt.

Volgens de Mexicaanse grondwet moet het minimumloon volstaan om in de basisbehoeften van een werknemer te voorzien, maar aan deze eis wordt al twintig jaar niet meer tegemoetgekomen. Het huidige minimumloon ligt een pak lager dan de prijs van de 80 essentiële producten die de gemiddelde Mexicaan volgens de Mexicaanse Centrale Bank nodig heeft om te leven. Volgens de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) telt de consument voor die producten 7 euro neer, meer dan het dubbele minimumloon.

Het nieuwe minimumloon is een belediging voor de waardigheid van Mexicaanse families, zegt de katholieke aartsbisschop Norberto Rivera.

Zowat de helft van de 100 miljoen Mexicanen leeft in armoede. De Mexicaanse regering heeft in 2004 ongeveer 400.000 nieuwe banen gecreëerd maar er was nood aan 1,3 miljoen nieuwe jobs. Volgens economist Enrique Quintana zijn 400.000 werknemers naar de VS gemigreerd en hebben een half miljoen mensen een job gevonden in de informele sector van de economie. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.