Mexico lonkt naar buitenlandse oliebedrijven

Als het van de regering afhangt, dan mogen buitenlandse bedrijven straks naar olie boren in Mexico. Ongrondwettelijk, zeggen tegenstanders.

  • Pemex Tegenstanders vechten de elf contracten aan die staatsoliebedrijf Pemex al met buitenlandse bedrijven sloot. Pemex

Staatsoliebedrijf Pemex sloot twee jaar geleden al elf contracten met buitenlandse bedrijven om de oliewinning in het zuidoosten van het land nieuw leven in te blazen.

Het past in een grondige hervorming van de Mexicaanse energiesector. Het parlement moet zich de komende maanden onder meer uitspreken over het opengooien van de oliereserves. Sinds de jaren dertig mag alleen Pemex olie bovenhalen.

Ongrondwettelijk

De olieproductie in de zuidoostelijke deelstaten Tabasco en Veracruz gaat achteruit. Met de elf buitenlandse contracten wil Pemex nieuwe technologie naar Mexico halen.

De concessies zijn ongrondwettelijk omdat de vergoeding samenhangt met de internationale olieprijs, zegt René Sánchez. Hij is coördinator van Colectivas, een van de organisaties die naar de rechtbank trok om de elf contracten tegen te houden. Een uitspraak wordt dit jaar nog verwacht.

De betrokken bedrijven zijn het Britse Petrofac en Frans-Amerikaanse Dowell Schlumberger.

Weinig interesse

Sinds 2008 mag Pemex dit soort beperkte contracten afsluiten.

“Weinig bedrijven zijn geïnteresseerd in die contracten. De Mexicaanse productie en reserves gaan in dalende lijn”, zegt experte Miriam Grunstein van het Centro de Investigación y Docencia Económicas, een overheidsinstelling.

Het wetsvoorstel dat president Enrique Peña Nieto in augustus naar het parlement heeft gestuurd, moet de Mexicaanse oliewinning wel aantrekkelijk maken voor buitenlandse bedrijven.

Maar als de rechtbank ondertussen de bestaande concessies vernietigt, dan kan dat het opengooien van de Mexicaanse oliemarkt fors bemoeilijken.

Pemex produceert vandaag 2,6 miljoen vaten per dag. Het kampt met hoge schulden, dalende reserves en technologische problemen. Er zijn ook beschuldigingen van slecht beheer en corruptie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.