Migratie vanuit Latijns-Amerika sterk in de lift

De migratie vanuit Latijns-Amerika en de Cariben zal de komende jaren sterk stijgen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) lijkt Europa de Verenigde Staten naar de kroon te steken als favoriete bestemming voor de Latijns-Amerikaanse gelukzoekers.


Spanje, Portugal en Italië groeiden in de jaren 80 en 90 uit tot de favoriete bestemmingen en zullen de komende jaren fungeren als ware magneten voor Latino-migranten. Het ontstaan van een omvangrijke diaspora in Europa zal die trend nog versnellen, voorspelt het rapport, dat gisteren (dinsdag) werd voorgesteld door de IOM in Genève.

De migratiecijfers in Spanje spreken boekdelen: in 1995 mocht dat land zo’n 92.000 migranten uit Latijns-Amerika ontvangen, in 2003 was de kaap van het half miljoen al overschreden - illegalen niet meegeteld. De meeste migranten kwamen de voorbije drie jaar aan. Ook Italië en Portugal zijn favoriete bestemmingen voor migranten uit Zuid- en Centraal-Amerika, terwijl Groot-Brittannië een favoriete bestemming is voor migranten uit de Cariben.

Auteur Adela Pellegrino ziet twee onmiddellijke verklaringen voor de trend: de economische crises in Latijns-Amerika en de scherpere migratiecontroles in de VS sinds 11 september 2001. Het klopt dat de leefomstandigheden in Argentinië, Colombia, Ecuador en Peru er niet op verbeterd zijn, maar ook de vraag op de Europese arbeidsmarkt speelt een rol. Pellegrino ziet structurele oorzaken die te maken hebben met de Europese economie. In de race om exportmarkten en geschoolde arbeid is de EU druk in de weer om de banden met Latijns-Amerika aan te halen met vrijhandelsakkoorden.

Wereldwijd groeide het aantal migranten van 75 miljoen in 1965 naar 175 miljoen in 2002. Dat gaat gepaard met steeds meer overschrijvingen in de richting van het moederland: van 43 miljard dollar in 1980 tot meer dan 80 miljard vorig jaar. Die particuliere geldstroom is zelfs groter geworden dan de officiële ontwikkelingshulp. Latijns-Amerika en de Cariben nemen iets minder dan de helft van de ‘remittances’ voor hun rekening: 38 miljard dollar, waarvan 30 miljard uit de VS. De Latino-migranten in Europa sturen gemiddeld wel meer geld naar huis dan hun collega’s in de VS.

De studie van de IOM toont ook dat de migratie vanuit Latijns-Amerika vrouwelijker wordt. Iets meer dan de helft van de emigranten zijn vrouwen, terwijl in het verleden vooral mannen uitweken. In de Dominicaanse Republiek bijvoorbeeld is zelfs zeven op tien emigranten een vrouw. (mm/pd)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.