Migratie wereldwijd in de lift

Ondanks de economische crisis blijft het aantal migranten wereldwijd stijgen. Volgens nieuwe cijfers van de Verenigde Naties leven er nu 232 miljoen mensen in een ander land dan waar ze geboren zijn.

Uit de nieuwe cijfers van het VN-agentschap voor Economische en Sociale Zaken (DESA) blijkt daarmee dat de internationale migratie nog altijd in de lift zit, zij het aan een lager tempo dan voor 2008, toen de crisis begon.

VN-vice-secretaris-generaal Wu Hongo benadrukt de positieve impact van migratie op ontwikkeling. “Migratie verbreedt de kansen voor individuen, het is een cruciaal instrument om armoede terug te dringen.”

De VS zijn nog altijd de meest populaire bestemming met zo’n 45,8 miljoen migranten. Op de tweede plaats komt Saoedi-Arabië, dat sinds 1990 maar liefst zeven miljoen migranten ontving. Europa en Azië zijn de continenten met de grootste migrantenpopulatie: 72 en 71 miljoen.

Azië

Binnen Azië groeit een migratiestroom van het zuiden naar het westen. “Wat nieuw is, is de enorme bouwactiviteit in West-Azië”, zegt Bela Hovy van DESA. “Mensen uit ontwikkelingslanden als Bangladesh, Sri Lanka en Nepal verplaatsen zich naar die landen. Saoedi-Arabië is de grootste bestemming, samen met Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.”

Die migratiestromen hebben invloed op de ontwikkeling van de thuislanden, omdat de arbeiders geld naar hun familie thuis sturen. “Dat is goed voor het gezin van de arbeider en voor het ontwikkelingsland waar ze leven”, zegt Hovy. “De kinderen die achtergebleven zijn kunnen zo naar school en hebben toegang tot gezondheidszorg.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.