Mijnwerkers kopermijn Indonesië verlengen staking

Mijnwerkers van de kopermijn Grasberg in Indonesië zijn van plan hun staking, die op 15 november zou eindigen, te verlengen. De stakers eisen meer loon, omdat in andere landen voor hetzelfde werk veel meer wordt betaald.

  • Reuters/Stringer Indonesia Ook inheemse groepen hebben zich aangesloten bij de stakers. Reuters/Stringer Indonesia

De Grasbergmijn in de provincie Papoea is de meest winstgevende en op een na grootste kopermijn in de wereld. De mijnwerkers zijn al in staking sinds 15 september. De staking, die de productie en het transport van koper ontregeld heeft, zal nu duren tot 15 december.

“Als er geen oplossing komt, zullen we de staking verlengen. De wet biedt in zo’n situatie bescherming”, zei Virgo Solossa, een woordvoerder van de vakbond, gisteren (woensdag) tegen persbureau Reuters.

Een dag eerder verklaarde de vakbond te overwegen de salariseis te halveren, als werkgever Freeport-McMoran instemt met een extra salarisverhoging bij promotie van mijnwerkers. Die concessie lijkt een stap in de richting van een oplossing voor het conflict.

Doden

De mijnwerkers eisten aanvankelijk een zeven maal hoger salaris dan het huidige minimumloon van 1,10 euro per uur. Inmiddels is de eis bijgesteld tot 2,95 euro. De vakbond wil ook dat stakers die zijn ontslagen, weer in dienst genomen worden.  Het laatste bod van Freeport is volgens berichten 2,20 euro per uur.

Freeport-McMoran moest door de staking eind oktober orders afzeggen en dreigt in het vierde kwartaal de productie- en verkoopdoelstellingen niet te halen.

De mijnwerkers willen een loon dat beter aansluit bij hun werk en de kosten van het levensonderhoud in de regio, zegt Indonesië-expert Damien Kingsbury. “Freeport verdient enorm veel geld met de mijn. De mijnwerkers willen daar een klein deel van zien. Als er niet snel een oplossing komt, zal het conflict escaleren.”

De Indonesische politie probeerde eerder een einde te maken aan de demonstraties van mijnwerkers en inheemse groepen die zich aansloten bij de stakers. De inheemse bevolking moet weinig hebben van Freeport. Twee stakers werden in oktober bij een confrontatie met de politie doodgeschoten, bevestigen zowel de vakbond als Freeport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.