Minder Latijns-Amerikaanse migranten sturen geld naar huis

De economische problemen en de harde immigratiepolitiek in de Verenigde Staten laten zich ook duizenden kilometers verderop voelen. Steeds minder verwanten van Latijns-Amerikaanse migranten ontvangen geld uit de VS.
Slechts de helft van de Latijns-Amerikanen in de Verenigde Staten blijft geregeld geld naar hun familie sturen, berekende het Multilaterale Investeringsfonds (MIF) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (Washington). Twee jaar geleden deed nog drie kwart van de Latijns-Amerikaanse migranten dat. Het MIF wijt de terugval aan de hardere immigratiepolitiek die in Washington wordt gevoerd, iets wat wel vaker voorkomt in een verkiezingsjaar. Maar dat effect wordt nu nog versterkt door de economische problemen in de VS, die door steeds meer experts als een recessie omschreven worden.

Dramatisch


“Sinds 2000 groeide de geldstroom van de Verenigde Staten naar Latijns-Amerika gestaag, doordat steeds meer migranten meer en vaker geld stuurden naar hun familie thuis”, zegt Donald Terry, algemeen directeur van het MIF. “De voorbije maanden is dat patroon echter dramatisch veranderd. Als de huidige trend zich het volgende jaar doorzet, verwachten we dat miljoenen Latijns-Amerikaanse families die tot voor kort nog geldzendingen ontvingen, onder de armoedegrens zullen belanden.”
Er werd in 2006 meer dan 60 miljard dollar naar Latijns-Amerika en de Caraïben gezonden. Drie kwart kwam van mensen die in de Verenigde Staten werken, zegt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Het bedrag was hoger dan dat voor rechtstreekse buitenlandse investeringen en officiële ontwikkelingshulp samen. In zes landen betekende het geld uit de VS  zelfs meer dan 10 procent van het nationale inkomen.
Het MIF verwacht voorlopig geen zware daling van het aantal geldzendingen: wie geld blijft sturen, doet het blijkbaar vaker en voor hogere bedragen. Daardoor zal er dit jaar wellicht voor zo’n 45 miljard dollar vanuit de VS verzonden worden. Maar het aantal migranten dat geld zendt naar de familie daalt wel drastisch.
Acht op tien migranten zeggen dat ze moeilijker een beter betaalde job vinden dan vorig jaar, vier op tien verdienen minder dan vorig jaar. Twee derde van de ondervraagden maakt zich zorgen over de discriminatie van migranten: zeven jaar geleden zat daar nauwelijks een op drie migranten over in.

Xenofoob


De onderzoeksresultaten komen er op een moment dat de stemming in de Verenigde Staten zich tegen immigranten keert. Janet Murguia, voorzitter van de nationale raad van La Raza, de grootste Hispanic-organisatie in de VS, zegt dat politici de xenofobe gevoelens aanwakkeren om verkozen te raken in de nationale, staats- en lokale verkiezingen in november. Vorig jaar werden meer dan 1.400 initiatieven tegen immigranten genomen op lokaal niveau en dat van de staten, tegenover 1.300 de voorbije tien jaar samen, zegt Murguia. Het aantal racistisch geïnspireerde misdaden tegen Latijns-Amerikanen is de laatste vier jaar met een derde gestegen.
Ook het federale Immigratiebureau (ICE) heeft zijn acties tegen immigranten zonder geldige documenten opgevoerd de voorbije maanden. Maandag arresteerden ICE-agenten meer dan 300 migrantenarbeiders in een fabriek in Iowa, volgens de openbare aanklager de grootste operatie van die aard in de geschiedenis van de staat. De meeste raids vinden plaats in bedrijven die Latijns-Amerikanen tewerkstellen voor relatief ongeschoolde, slecht betaalde jobs. De overheid zegt dat ze met de raids naar illegaal in de VS verblijvende immigranten zoekt, die veroordeeld zijn of verdacht worden van overtredingen van de immigratiewetten, van fraude, identiteitsdiefstal en andere misdaden. Migrantengroepen zeggen echter dat veel gearresteerden onschuldige slachtoffers zijn van identiteitsverwisseling en meteen weer horen te worden vrijgelaten, niet nadat de politie vingerafdrukken en foto’s van hen heeft genomen en hen ondervraagd heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.