Minibus brengt visie modale Afrikaan naar G8

Wat denkt de Afrikaan in de straat en op het platteland over schuldenlast, ontwikkelingssamenwerking en internationale handelsregels? Een groep activisten rijdt momenteel per minibus door het continent om dat in een documentaire te vatten. Begin juli moeten bus én film toekomen in het Schotse stadje Gleneagles, op tijd voor de G8-top van rijke landen.


De minibus vertrok op 1 april uit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, doorkruiste Mozambique en Malawi en bevindt zich momenteel op Tanzianiaans grondgebied. Later staan Kenia en Uganda op het programma, waarna de bus per schip de overtocht maakt naar Frankrijk en koerst zet naar Groot-Brittanië.

Ten laatste op 6 juli moet de bus aankomen in het Schotse stadje Gleneagles. Daar blazen de leiders van de G8 – de Verenigde Staten, Canada, Japan, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië – deze keer verzamelen voor hun jaarlijkse topbijeenkomst. Voorzitter dit jaar is Groot-Brittannië, dat heeft beloofd die positie te gebruiken om te lobbyen over alle kwesties die Afrika aanbelangen.

‘Get On Board’ is een initiatief van ‘Global Call to Action Against Poverty’ (GCAP), een koepelorganisatie van honderden organisaties die wereldleiders oproepen om werk te maken van armoedebestrijding. Het idee voor de busrit kwam van ActionAid, een internationale ngo met hoofdkwartier in Johannesburg.

GCAP wil meer ontwikkelingsgeld en de verzekering dat het geld juist wordt besteed. Daarnaast ijvert de koepel voor de kwijtschelding van de schuldenlast van de armste landen. Volgens de Britse ontwikkelingscoalitie Jubilee 2000 gaat Afrika momenteel gebukt onder maar liefst 353 miljard dollar schulden aan buitenlandse schuldeisers. Terugbetalingen slorpen fondsen op die het continent eigenlijk hard nodig heeft voor sociale dienstverlening.

“Kenia bijvoorbeeld, besteedt veertig procent van de jaarlijkse inkomsten aan schuldaflossing. Dat is meer dan het jaarbudget voor gezondheid en onderwijs samen”, zei Ababu Namwamba, van de Keniaanse ‘Cancel Debts for the Child Campaign’, vorige week tijdens een forum over het thema in Nairobi.

In maart van dit jaar bracht de Afrikacommissie, een orgaan dat de Britse overheid in 2004 in het leven riep, een rapport uit dat ook oproept tot schuldkwijtschelding. De Commissie wil verder ook dat de ontwikkelingshulp voor Afrika de volgende tien jaar verdrievoudigt. Momenteel vloeit jaarlijks zo’n 50 miljard dollar naar het continent. Rijke landen zouden daarnaast nog eens 10 miljard dollar per jaar extra moeten vrijmaken voor de strijd tegen aids. De G8 zal zich over het rapport buigen. (ADR)http://getonboard.actionaid.org/index.asp?PageID=7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.