Misseriya's dreigen met oorlog na referendum

Over vijf dagen mogen de Zuid-Soedanezen zich uitspreken over de onafhankelijkheid van hun regio, maar daar is niet iedereen even blij mee. In het betwiste grensgebied Abyei dreigen de Misseriya’s met oorlog als ze bij het Zuiden worden ingedeeld.

In Abyei leven de twee grootste stammen, de Misseriya’s en de Dinka’s, op gespannen voet met elkaar. De Dinka’s willen dat het gebied na het referendum op 9 januari door Zuid-Soedan wordt geannexeerd.

“Dat is een regelrechte oorlogsverklaring voor ons”, zegt Bishtina Mohammed El Salam, een leider van de Misseriya’s. “De Dinka’s moeten hier goed over nadenken. Diegenen die hen aansporen om voor het Zuiden te kiezen, zullen hen geen enkele steun geven.”

Waarschuwing

Een vredesverdrag uit 2005 bepaalt dat er een aparte volksraadpleging moet komen waarbij de inwoners van Abyei voor het Noorden of het Zuiden kiezen. Die had ook moeten doorgaan op 9 januari. Maar grensgeschillen en onenigheid over wie er mag wonen, vertragen het proces.

De twee stammen in de regio vrezen elkaar, verklaart reporter Mohamed Vall van nieuwszender Al Jazeera. “De Dinka’s willen een lokaal referendum organiseren, buiten het kader van het vredesverdrag tussen Noord en Zuid. Daardoor vermoeden de Misseriya’s dat de Dinka’s Abyei bij het Zuiden willen indelen. Om dat te verhinderen sturen de Misseriya’s langs deze weg een forse waarschuwing naar de Dinka’s.”  

Symbolische waarde

Abyei ligt op de grens en wordt zowel door Noord- als Zuid-Soedan geclaimd. Beide landsdelen besturen het gebied gezamenlijk. Voor het Zuiden heeft Abyei een sterke symbolische waarde, omdat veel van zijn leiders er vandaan komen. Zo ook Salva Kiir, hoofd van de semi-autonome regering van Zuid-Soedan. De Misseriya’s zijn echter nomaden uit het noorden die het recht opeisen om hun vee er te laten grazen.

De burgeroorlog in Soedan kostte tussen 1983 en 2005 aan meer dan twee miljoen mensen het leven. Vier miljoen mensen raakten ontheemd in Zuid-Soedan en bijna twee miljoen Zuid-Soedanezen vluchtten de grenzen over. In 2005 tekenden beide partijen een vredesakkoord.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.