MO* op het Passa Porta Festival

Van 24 tot 27 maart vindt op verschillende locaties in Brussel het Passa Porta Festival plaats. MO* is op zondag 27 maart present met twee interessante MO*debatten.

Om de twee jaar ontvangt Brussel een groot aantal bekende en minder bekende schrijvers en denkers uit de hele wereld voor ontmoetingen, lezingen en gesprekken tijdens het Passa Porta Festival. Het centrale thema van deze derde editie is ‘On the move’. Dit thema komt aan bod tijdens drie literaire avonden (24, 25 en 26 maart). Internationale gasten zijn onder meer Jens Christian Grondahl, Philippe Claudel, Péter Esterházy, Arthur Japin, David Mitchell en Sandro Veronesi.

Op de slotdag krijgt het festival naar goede gewoonte zijn hoogtepunt met een groot parcours door de binnenstad. Een hele dag lang worden literatuurliefhebbers getrakteerd op uiteenlopende auteursontmoetingen en gesprekken in theaters, boekhandels, bibliotheken, in café’s, kerken en stations. Ook MO* is present op deze slotdag met twee interessante MO*debatten.

Afghaanse vrouwen

In de voormiddag modereert MO*hoofdredacteur en Afghanistanspecialist Gie Goris een gesprek over schrijfsters in Afganistan en Afghaanse schrijfsters in Europa. Wat zijn hun thema’s? Komen ze aan bod in eigen land en in Europa? In het programma treden op: de Afghaanse Franse schrijfster Spojmai Zariab (‘Les Demeures sans noms’, 2010), de Afghaans Nederlandse schrijfsters Tahmina Akefi (roman in voorbereiding), Shakila Azizzada (dichteres, bundel ‘Herinnering aan niets’), Mashal Harir (roman ‘Het ochtendgloren wil hier niet aanbreken’) en de Nederlandse journaliste Deedee Derksen die over haar correspondentschap voor de Volkskrant ‘Thee met de Taliban’ (De Geus) schreef. Het gesprek start om 10u30 in De Markten. Deelnemers kunnen ook genieten van een Afghaans ontbijt.

Migratie is een goede zaak

In de namiddag organiseert MO* in samenwerking met het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) in de Beursschouwburg een prangend debat over migratie met als titel ‘Grenzen overwinnen. Waarom en hoe migratie een goede zaak is’. In 2009 bracht het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) een rapport uit waarin aangetoond wordt dat migratie een ontwikkelingsopportuniteit is voor iedereen –onder voorwaarden, weliswaar. Anderen benadrukken het belang van ontwikkelingssamenwerking om migratie te voorkomen. Cécile Riallant van UNDP gaat hierover in debat met schrijfster en juriste Rachida Lamrabet. MO*journaliste Tine Danckaers modereert het debat. Het debat start om 15u30 in de Gouden Zaal in de Beursschouwburg.

Het festival wordt ‘s avonds in schoonheid afgesloten met de Turkse topauteur Orhan Pamuk. Wie meer informatie wil over het Passa Porta Festival, kan terecht op deze link.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.