Mobiele telefoon overbrugt digitale kloof

De digitale kloof tussen arme en rijke landen wordt in sneltempo overbrugd door de mobiele telefoon. Andere communicatietechnologieën zoals breedbandinternet en 3G-telefonie doen het minder goed, zo blijkt uit een nieuw rapport van de VN.
De snelheid waarmee de gsm de wereld veroverd is ietwat vertraagd, maar blijft indrukwekkend: in 2008 groeide het aantal telefoonabonnementen met nog eens 20 procent tot 4 miljard wereldwijd. De cijfers komen van het “Information Economy Report 2009” van de VN-Conferentie rond Handel en Ontwikkeling (Unctad).

De groei blijft lang niet beperkt tot de industrielanden, in tegendeel. In  ontwikkelingslanden ligt het aantal abonnementen nu acht keer hoger dan in 2000 en de snelste groei staat op naam van opkomende economieën zoals India en China.

Mobiele telefoons zijn daarmee met voorsprong de communicatietechnologie die het best gedeeld wordt door arme en rijke landen. Het succes heeft verschillende oorzaken: een mobiele telefoon is relatief goedkoop, een abonnement afsluiten is niet moeilijk en de gebruiker hoeft niet geletterd te zijn. Mobiele telefonie zorgt in ontwikkelingslanden ook voor interessante zakenmogelijkheden: gebruikers kunnen via de telefoon goederen kopen of verkopen. In ontwikkelingslanden als Kenia, Tanzania en Zambia kunnen veel inwoners dankzij de gsm voor het eerst gebruik maken van bankdiensten.

De tweede digitale bruggenbouwer is het internet: het aantal internetabonnementen steeg vijf keer sneller in ontwikkelingslanden dan in industrielanden. Ongeveer een vijfde van de wereldbevolking heeft nu toegang tot het internet. China heeft met 298 miljoen het grootste aantal gebruikers, na de VS (191 miljoen) en Japan (88 miljoen).

Nieuwe kloof



Heel wat minder goed gaat het met het aantal breedbandgebruikers. Wereldwijd beschikken 400 miljoen mensen over breedband internet, maar de penetratie is acht maal hoger in de industrielanden, waardoor een nieuwe digitale kloof groeit. Bovendien, zegt Unctad, is er ook een prijskloof: de kost van breedband is momenteel het hoogst in de armste landen. Mogelijk kunnen de opkomende economieën een en ander goedmaken: in China en Brazilië stijgt het aantal aansluitingen het snelst van de hele wereld.

Ook op het vlak van de derde generatie mobiele telefonie (3G) groeit er duidelijk een nieuwe kloof, die nog dieper en breder is. Terwijl de rijke landen een gemiddelde penetratie kennen van 29,8, halen de ontwikkelingslanden amper 1,1. Mogelijk zijn het ook hier weer de opkomende economieën die aan een inhaalbeweging beginnen:  China heeft begin dit jaar 3G-licenties uitgeschreven, en India zal dat naar alle verwachting ook snel doen.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.