Mogelijk verbod op veldproeven met transgeen voedsel in India

Een door het Hooggerechtshof benoemde commissie in India heeft opgeroepen tot een tienjarig moratorium op veldproeven met genetisch veranderde gewassen. Milieuactivisten hebben voorzichtig hoop dat plannen om genvoedsel te introduceren, daardoor op de lange baan geschoven worden.

“We hopen dat het Hooggerechtshof de aanbeveling van zijn eigen commissie overneemt”, zegt Devinder Sharma, voorzitter van het Forum voor Biotechnologie en Voedselveiligheid, een collectief van landbouwwetenschappers, economen, biotechnologen, boeren en milieuactivisten.

De commissie, die in werd in mei benoemd om onderzoek te doen naar de veiligheid van transgene gewassen, kwam op 18 oktober met een tussenrapportage. Daarin wordt gewezen op ernstige tekortkomingen in de regelgeving over genvoedsel.

De commissie had de opdracht om in het bijzonder te kijken naar veldproeven met genen van de bodembacterie bacillus thurigiensis (Bt), een bacterie die insecten doodt en als natuurlijke insecticide gebruikt kan worden.

Volgens de onderzoekers zijn in de veiligheidsdossiers in verschillende gevallen “problematische aspecten in de gegevens” genegeerd. Ze roepen op tot een heronderzoek door internationale experts.

Gepatenteerde zaden

In februari 2010 stelde de toenmalige minister van Milieu Jairam Ramesh, een moratorium in op Bt-aubergines. Dat moratorium werd echter niet uitgebreid naar veldproeven met andere gewassen.

Kavita Kurunganti, consultant bij het Centrum voor Duurzame Landbouw in Hyderabad, zegt dat het veelzeggend is dat de commissie heeft opgeroepen tot nieuw onderzoek naar alle veiligheidsdata over transgene gewassen.

De Adviesraad voor Biotechnologie en Landbouw (SAC) van de premier klaagde op 9 oktober dat het in het debat over biotechnologie in de landbouw ontbreekt aan een “degelijke wetenschappelijke benadering.” Kuruganti stelt echter dat de commissie van het Hooggerechtshof wetenschappers van naam telt en dat hun aanbevelingen niet kunnen worden afgedaan als “onwetenschappelijk.”

De SAC zegt dat transgene gewassen kunnen bijdragen aan het oplossen van verschillende problemen in de landbouw, zoals een verminderde kwaliteit van grond en water, droogte en verzilting en veranderingen als gevolg van de klimaatverandering

De Adviesraad erkent echter “dat er zorgen bestaan over de kosten van gepatenteerde zaden van multinationals voor boeren, met name voor arme boeren.”

“De ervaringen met transgene niet-voedselgewassen, in het bijzonder Bt-katoen, is dat gewone boeren er niet van kunnen profiteren vanwege de hoge kosten van de zaden”, zegt Ramachandra Pillai, voorzitter Akhil Bharativa Kisan Sabha (Forum van Indiase Boeren). Zijn organisatie telt 14 miljoen leden en heeft banden met de Communistische Partij in India.

Pillai zegt dat zijn partij niet tegen biotechnologie in de landbouw is, maar pleit voor betrokkenheid van de publieke sector. “Omdat het maken van winst momenteel de drijvende kracht achter transgene gewassen lijkt te zijn. Daardoor kunnen belangrijke zaken als voedselveiligheid en bestrijding van armoede, ondervoeding en werkloosheid van ondergeschikt belang worden.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.