Moslims mogen niet naar Mars

Moslimleiders hebben een fatwa uitgesproken tegen iedereen die op Mars wil gaan leven. Er is “geen rechtmatige reden” om daar te zijn, zeggen ze.

  • © Mars One Volgens de Generale Autoriteit van Islamitische Zaken in de Verenigde Arabische Emiraten komt een reis naar Mars neer op zelfmoord. © Mars One

De fatwa is een reactie op de plannen van de Nederlandse organisatie Mars One, die tegen 2025 een bemande missie naar Mars wil sturen met als doel er een kolonie te stichten. De organisatie zocht daarvoor vrijwilligers. Er reageerden duizenden mensen uit de hele wereld. Daarbij waren ook meer dan vijfhonderd moslims. Maar zij mogen volgens de Generale Autoriteit van Islamitische Zaken in de Verenigde Arabische Emiraten niet op Mars gaan wonen.

“Een dergelijke eenrichtingsreis vormt een levensgevaarlijk risico en kan nooit verantwoord worden in de islam. Er is een mogelijkheid dat een individu die naar de planeet Mars reist, daar niet kan overleven en sterft”, stelt de commissie volgens de lokale krant Kaleej Times. De astronauten zouden dus sterven zonder rechtmatige reden en daarmee dezelfde straf verdienen als iemand die zelfmoord pleegt.

Verkenningsreis

Mars One heeft al geageerd op de fatwa. De organisatie wijst erop dat de moslimwereld een sterke traditie van exploratie heeft, en geeft voorbeelden van moslims die doorheen de geschiedenis verkenningsreizen hebben ondernomen.

“De missie biedt alle mensen uit, ook moslims, de kans om de Neil Armstrong van Mars te worden”, zegt de organisatie op haar website. “Mars One heeft geen politieke of religieuze belangen, maar hoopt dat deze enorme eer voor iedereen in de wereld haalbaar is, onafhankelijk van nationaliteit of religie.”

De organisatie betwist ook dat de reis gelijkstaat met zelfmoord. “De verkenning van de ruimte zal, net zoals de verkenning van de wereld vroeger, risico’s en beloningen met zich meebrengen. Het kan nu nog erg gevaarlijk lijken om mensen naar Mars te sturen, maar die zending zal voorafgegaan worden door minstens acht vrachtladingen. Robots zullen de bewoonbare nederzetting bouwen. Water en zuurstof zullen binnen die habitat geproduceerd worden, en de nederzetting zal minstens twee jaar operationeel zijn voor de eerste bemanning de aarde verlaat.”

Ze roept de autoriteit dan ook op om de fatwa in te trekken “en zo de grootste rihlah, of ontdekkingsreis, in de geschiedenis open te stellen voor moslims.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.