Moslims sceptisch over "Amerikaanse democratie"

Veel inwoners van moslimlanden zijn sceptisch over het Amerikaanse streven naar democratie. Dat blijkt uit een onderzoek dat gisteren (dinsdag) werd gepubliceerd door Pew Global Attitudes Project. De VS zelf stellen democratie juist te steunen tijdens de “Arabische Lente.”

Saoedi-Arabië wordt door inwoners van de zes landen waar Pew het onderzoek deed, gezien als een sterkere voorstander van democratie dan de Verenigde Staten. Turkije scoort nog hoger.

Het onderzoek is gehouden in Egypte, Jordanië, Libanon, Pakistan, Tunesië en Turkije. In alle landen gaven de geënquêteerden blijk van een sterk verlangen naar een democratische regering. Ook waren ze veelal voorstander van vrije verkiezingen, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor vrouwen.

Tegelijkertijd gaf een meerderheid van de respondenten in Pakistan (82 procent), Jordanië (72 procent) en Egypte (60 procent) aan te vinden dat “wetten strikt gebaseerd moeten zijn op wat de koran leert.”

In Tunesië en Turkije gaven meer ondervraagden aan dat de wet “de waarden en principes van de islam moet volgen.” In Libanon, het land met het grootste aantal christenen, zei 42 procent van de respondenten dat de wet “niet beïnvloed moet worden door de koran.”

Sterke economie

Het grootste enthousiasme voor een democratische regering bleek, net als bij het onderzoek van vorig jaar, te vinden in Libanon, Turkije en Egypte. Ook in Jordanië, Tunesië en Pakistan bleek democratisch bestuur populair, maar mensen hebben daar liever een “sterke economie” dan een “goede democratie.” Egyptenaren waren verdeeld over die keuze en de Turken en Libanezen verkozen democratie boven een sterke economie.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen half maart en half april van dit jaar en was onderdeel van een jaarlijks onderzoek van Pew naar de mening van het publiek wereldwijd over verschillende onderwerpen. In totaal werden 26.000 mensen in 21 landen bevraagd over onderwerpen als het Iraanse nucleaire programma en de populariteit van verschillende wereldleiders. Sommige resultaten zijn al gepubliceerd, andere volgen in de komende maanden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.