Mozambique wil zelf aids-remmers maken

Het straatarme Mozambique hoopt met hulp uit Brazilië zelf aids-remmers te gaan maken en zo een groter aandeel van de meer dan 12 procent seropositieve Mozambikanen behandelen. Maar de investering weegt zwaar voor het arme land.

Brazilië en Mozambique hebben vorige maand een akkoord getekend om alvast te bestuderen of de eigen productie van aids-remmers rendabel is. Nu bepalen we welke onderneming de studie zal uitvoeren, zegt Francisco Luz, een adviseur van de Braziliaanse ambassade in Maputo. Als het project haalbaar blijkt, zal Brazilië Mozambique ook helpen het geld bijeen te brengen voor de fabriek.

De haalbaarheidsstudie zal ongeveer 400.000 euro kosten en tien maanden duren, schat Martinho Dgedge, een woordvoerder van het Mozambikaanse ministerie van Volksgezondheid. Volgens hem komt de fabriek er alleen als bewezen wordt dat de afzetmarkt voor aids-remmers in Mozambique en in de buurlanden groot genoeg is.

Mozambikaanse seropositieven hopen dat het project groen licht krijgt. Een fabriek voor aids-remmers zou het aantal sterfgevallen als gevolg van aids duidelijk doen teruglopen, zegt Arlindo Fernandes. Hij is voorzitter van de Associação Kindlimuka, een Mozambikaanse organisatie die aids-lijders en seropositieven helpt.

Vorig jaar gaf de Mozambikaanse staat meer dan 3,3 miljoen euro uit aan aids-remmers. Daarmee werden ongeveer 7.000 mensen geholpen. Dit jaar is het budget opgetrokken tot 5,8 miljoen euro. Omdat de prijzen van aids-remmers dalen, kunnen met die som dit jaar aan 20.000 aids-lijders levensverlengende medicijnen worden toegediend. De prijsdalingen zijn het werk van de Clinton Stichting. De organisatie van de voormalige Amerikaanse president heeft de grote geneesmiddelenproducenten overtuigd Mozambique en andere arme landen grotere kortingen toe te staan. Ook de Italiaanse hulporganisatie Sant’ Egidio is erg actief in de aids-bestrijding in Mozambique. Ze helpt nog eens 4.200 Mozambikanen aan aids-remmers.

Maar het blijven druppels op een gloeiende plaat. In Mozambique worden elke dag 500 mensen met het HI-virus besmet. Het land telt nu ongeveer 1,2 miljoen aids-lijders en seropositieven.

Ook de behandeling van een beperkt aandeel van die massa seropositieven is belangrijk. De epidemie wordt er indirect door afgeremd. Het succes van aids-remmers maakt duidelijk dat aids geen doodsvonnis is. Dat neemt de schrik weg bij mensen om zich te laten testen. Wie weet dat hij of zij seropositief is, kan voorzorgen nemen om geen andere mensen te besmetten. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.