Namibië moet leven met klimaatverandering

Namibië mag zich door de opwarming van de aarde verwachten aan periodes van extreme droogte en hevige regenval. Volgens experts heeft het land geen andere optie dan zich aan te passen aan de klimaatverandering, want 70 procent van de bevolking is op landbouw aangewezen.

De hevige regen is al feit: dit jaar lag het hoogste peil in het Cuvelai-bekken 8 centimeter hoger dan in 2009, een nieuw record voor het gebied waar bijna de helft van de bevolking leeft. Minstens 21 schoolkinderen zouden verdronken zijn sinds de overstromingen begonnen in februari. Er is ook schade aan wegen en gebouwen. Duizenden mensen raakten ontheemd.

Namibië haalt zijn inkomsten voornamelijk uit landbouw, visserij en ecotoerisme. “Als het land zich niet kan aanpassen aan de klimaatverandering, zal dat gezinnen kwetsbaar maken”, zegt Ephraim Nekongo van het Regionale Jongerenforum in Oshana. De werkloosheid in Namibië bedraagt nu al ongeveer 50 procent.

Kansen

“De gevolgen voor het milieu van de klimaatverandering — zoals het stijgen van de zeespiegel, wijzigingen in het neerslagpatroon die leiden tot overstroming en droogte, fellere orkanen en stormen, hittegolven en slechtere luchtkwaliteit — zullen de gezondheid van mensen rechtstreeks en onrechtstreeks aantasten”, stelde Nekongo op een conferentie over klimaatverandering eind juli.  

Onderzoek heeft uitgewezen dat de impact van de klimaatverandering op de natuurlijke rijkdom in Namibië het bruto binnenlands product met 6 procent kan doen dalen in de komende twintig jaar.

“Aangezien Namibië een kwetsbaar land is, moet aanpassing de grootste prioriteit worden”, verklaart de Namibische minister van Milieu en Toerisme, Netumbo Nandi-Ndaitwa. “De regering heeft studies besteld om meer te weten over de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Nandi-Ndaitwa. Ze zegt dat jonge Namibiërs reeds het voortouw nemen en zich niet enkel toespitsen op de uitdagingen maar ook op de kansen die de klimaatverandering biedt.

Boschveld-kip

Een voorbeeld hiervan is het Stedelijk Inheems Gevogelteproject. Het wordt gefinancierd door het Africa Adaptation Project (AAP), een initiatief van de VN dat twintig Afrikaanse landen helpt om zich te wapenen tegen de klimaatverandering.  De deelnemers aan het project kweken de Boschveld-kip, een kruising van drie inheemse kippenrassen in Afrika: de Venda, Matabele en Ovambo.

“Het ras kan overleven in moeilijke omstandigheden”, verklaart de jonge boer Nelson Haulamba. De Boschveld-kip zou voldoende hebben aan ‘wat de natuur te bieden heeft’, en behoeft weinig onderhoud. Ze is bestand tegen de veranderende weersomstandigheden in Afrika en produceert heel wat eieren. “Goed voor de voedselzekerheid op het vlak van gevogelte”, meent hij.

Waterschaarste

Verwacht wordt ook dat Namibië tegen 2020 met absolute waterschaarste kampt. “Dan zullen de Namibiërs meer water nodig hebben dan waarin het land kan voorzien”, zegt Johnson Ndokosho, adviseur van AAP Namibië. Maar ook de zee zal sommige delen van Namibië overstromen in de komende honderd jaar. Volgens Ndokosho kan de zeespiegel aan de Namibische kustlijn 30 tot 100 centimeter stijgen. Aanzienlijke delen van Walvisbaai en andere kuststeden zullen dan blank staan.

Om zich aan te passen aan de klimaatverandering moet Namibië onder andere draslanden en vegetatie die in de monding van stromen en rivieren groeit, beschermen. “Draslanden zijn als sponzen”, meent Ndokosho. “Ze absorberen water, dienen als buffers tegen stormen en zijn bronnen van zoet water.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.