Namibië voert wezenbelasting in

Vanaf april legt de Namibische regering al haar burgers een nieuwe belasting op om genoeg geld bijeen te krijgen voor de zorg voor het groeiende aantal wezen in het land. Wezen in Namibië hebben recht op een uitkering en andere vormen van overheidshulp, maar de uitgaven dreigen de regering boven het hoofd te groeien door het aids-probleem.


Namibië telt 82.671 geregistreerde wezen op een bevolking van 1,8 miljoen mensen - waarschijnlijk ligt het echte aantal nog hoger. Minister van Vrouwenzaken en Kinderwelzijn Netumbo Nandi-Ndaitwa voorspelt dat er in Namibië tegen 2021 een kwart miljoen kinderen zonder ouders zullen leven. De meeste gezinnen worden onthoofd door aids - bijna een kwart miljoen Namibiërs heeft de ziekte onder de leden. Soms sterft alleen de moeder, maar laat de vader zijn kinderen in de steek omdat hij niet voor hen kan zorgen - meestal omdat hij werkloos is.

Veel Namibische gezinnen worden nu geleid door teenagers; in andere families hebben de grootouders de zorg over hun kleinkinderen overgenomen. Vaak hebben dergelijke onvolledige gezinnen het heel krap. Gepensioneerden krijgen bijvoorbeeld omgerekend amper 25 euro per maand. Sommige wezen gaan niet meer naar school omdat ze het lesmateriaal niet meer kunnen betalen - al zijn kinderen uit arme gezinnen vrijgesteld van schoolgeld en worden arme kinderen zelfs in internaten ondergebracht om ervoor te zorgen dat ze blijven schoollopen. Gezinnen zonder daadkrachtige volwassenen kunnen ook niet zo goed voor hun rechten opkomen - niet alle wezen krijgen daardoor alle nodige gezondheidszorgen. In andere gezinnen beginnen meisjes zich te prostitueren om brood op de plank te krijgen.

De regering heeft de openbare welzijnszorg de opdracht gegeven gezinnen die door kinderen worden geleid bij te springen. Sommige wezen krijgen al een uitkering, die varieert van 25 euro voor één kind tot 40 euro voor drie of meer kinderen in één gezin. De overheid zoekt ook pleegouders; in de toekomst zullen ook zij recht krijgen op een uitkering.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.