Namibische president wint tweede ambtstermijn

De regerende South West Africa People’s Organisation party (SWAPO) heeft de verkiezingen in Namibië gewonnen. President Hifikepunye Pohamba won een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Derde winnaar is de nieuwe oppositiepartij Rally for Democracy and Progress (RDP).
President Pohamba werd verkozen met maar liefst 76 procent van de stemmen. In zijn overwinningstoespraak vrijdagavond pleitte hij voor verzoening en riep hij zijn aanhangers op om tolerant te zijn tijdens het feestvieren. “De vuist die geheven is moet niemand verwonden”, zei hij.

De Swapo-partij met 54 van de 72 zetels ook meteen 74 procent van de stemmen. De partij verliest daarmee één zetel in vergelijking met de verkiezingen van 2004.

Derde grote overwinnaar in deze verkiezingen is de nieuwe RDP partij van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hidipo Hamutenya. De partij wint uit het niets acht zetels in het parlement, grotendeels ten koste van de bestaande oppositie. Het Congress of Democrats, tot voor kort de grootste oppositiepartij, werd van de kaart geveegd en houdt amper een zetel over. De Democratic Turnhalle Alliance, moet het nog met twee zetels stellen.

Geen vrouwenGraham Hopwood, politiek analist die de verkiezingen volgde voor Election Watch, merkt op dat het aandeel van vrouwen in het parlement aanzienlijk gekrompen is. “Van de 76 parlementsleden zijn er amper 16 vrouwen”, zegt hij. “Vijftien bij Swapo en één bij RDP. Dat is 22 procent, een heel eind van de doelstelling van 50 procent tegen 2015.”

Minister van Genderzaken Marlene Mugunda slaagde er niet in opnieuw verkozen te worden en ook minister van Leefmilieu Netumbo Nandi-Ndaitwah, die momenteel in Kopenhagen is voor de klimaatonderhandelingen, haalde het net niet.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.