NAVO bekritiseert Russische expansie

De officiële opening van de Olympische Winterspelen vindt vrijdagavond 7 februari plaats in Sotsji. Nog voor het evenement van start ging, kreeg Rusland al een storm van kritiek over zich. Ook de NAVO bekritiseert het land nu omdat het zijn territorium zou uitbreiden op Georgisch grondgebied.

  • NATO Irakli Garibashvili en Anders Fogh Rasmussen NATO

Irakli Garibashvili, eerste minister van Georgië, bezocht deze week het hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) voor de eerste bijeenkomst dit jaar van de Commissie NAVO-Georgië. Het land is een sterke partner van de NAVO en de Commissie bereidt een verdere toenadering voor. Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, uitte na het overleg kritiek op Rusland die “tijdelijk” zijn landgrenzen verlegde om de veiligheidszone rond de Olympische Winterspelen te vergroten.

Opstandige regio’s

De stad Sotsji grenst aan de omstreden regio Abchazië. De overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap beschouwt Abchazië als een autonome republiek van Georgië. Zelf verklaarde de regio zich in 1993 onafhankelijk. Rusland erkende de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië, een andere opstandige provincie, na de Vijfdaagse Oorlog met Georgië in de zomer van 2008. Tot op heden zijn er nog steeds duizenden Russische manschappen gestationeerd in beide regio’s.

Zo’n 11 kilometer heeft Rusland zijn landgrens opgeschoven in de regio Abchazië, zegt de NAVO. Georgië veroordeelt deze daad als een illegale actie die de soevereiniteit van het land schendt. Volgens Rusland gaat het slechts om de creatie van een tijdelijke veiligheidszone voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. De extra veiligheidsmaatregelen kwamen er nadat Rusland in de aanloop van de Winterspelen werd opgeschrikt door bomaanslagen in de zuidelijke stad Volgograd.

Allerlei belangen

‘De NAVO ondersteunt de soevereiniteit en territoriale integriteit van Georgië, binnen de internationaal erkende grenzen’, laat Rasmussen verstaan. Daarnaast levert hij ook kritiek op de prikkeldraadblokkade die Rusland neerzette op de grens tussen Zuid-Ossetië en Georgië. ‘De bouw van omheiningen en andere obstakels is onaanvaardbaar. Dat gaat in tegen de internationale wetten en de verdragen van Rusland zelf. Zo’n muur belemmert het vrije verkeer en verhindert de bevolking zich in zijn levensonderhoud te voorzien.’

Georgië zendt geen officiële delegatie naar de Winterspelen alhoewel hun sporters wel deelnemen. Diplomatieke relaties tussen beide landen verstomden sinds de oorlog in 2008 en de situatie blijft tot op heden gespannen. Voor Europa is Georgië interessant vanwege de rijke Kaspische gas- en olievoorraden. Georgië hoopt op zijn beurt in de toekomst lid te worden van de Europese Unie en NAVO, wat momenteel tegengehouden wordt door de territoriale conflicten. En Rusland ziet de voormalige Sovjetrepublieken liever in de eigen invloedsfeer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.