Neocons kruipen weg

Sinds halfweg mei krijgen bezoekers van de website van de Amerikaanse neoconservatieve denktank PNAC (Project for the New American Century) de boodschap ‘Dit account is geschorst’ te zien. De site verzamelde talloze open brieven en bijdragen van voorstanders van de oorlog in Irak. Critici beweren dat de neoconservatieve voorstanders van de oorlog zich op die manier proberen te distantiëren van hun fouten.
De conservatieve denktank PNAC werd in 1997 opgericht door William Kristol en Robert Kagan. Uitgangspunt van de organisatie was dat Amerikaans leiderschap goed is voor de Amerikanen én voor de rest van de wereld. Kristol stampte ook het New Citizenship Project (NCP) en het weekblad The Weekly Standard uit de grond. Enkel The Weekly Standard overleeft nog.
De eerste open brieven die PNAC schreef, waren gericht aan president Bill Clinton en verschenen in 1998. In de artikels werd de dreiging die uitging van Irak beschreven. Ondermeer Paul wolfowitz, Donald Rumsfeld, Robert Zoellick, Zalmay Khalilzad en Richard Armitage ondertekenden de brieven. Ze zouden later allemaal een belangrijke rol gaan spelen in de regering Bush.
Op de site van het ‘Center for American Progress’ schrijft een blogger: ‘Net zoals de neocons proberen hun verantwoordelijkheid voor de oorlog in Irak te ontvluchten, lijkt het erop dat PNAC zijn eigen website heeft verlaten.’ ‘Iemand heeft gewoon de rekening vergeten te betalen’, reageert Gary Schmitt, de voormalige directeur van PNAC, op de website Right Web. ‘De site gaat terug online wanneer onze boekhouder alles rond krijgt.’ Maar een maand nadat de site offline ging, is de rekening nog altijd niet betaald.
In juni 2006 al citeerde de Amerikaanse krant Washington Post een van de leden die zei dat het doel van de organisatie bereikt was en dat PNAC richting sluiting evolueerde. Niet lang daarna zei Schmitt aan de Britse omroep BBC dat het niet de bedoeling van PNAC was om eeuwig te blijven bestaan.

Hoorzitting


Van 15 tot 17 april 2004 hield de organisatie BRussels-tribunaal een hoorzitting over PNAC, vergelijkbaar met het Russell Tribunaal dat zich in 1967 over de Vietnam-oorlog boog. BRussells-tribunaal is een groep intellectuelen, artiesten en activisten die zich verzetten tegen de logica van de permanente oorlog die door onder meer PNAC gepromoot werd. Een van de conclusies van de hoorzitting was dat de politiek van PNAC gebaseerd is op brutaal unilateralisme en misprijzen voor de internationale rechtsorde. ‘Als dusdanig vormen deze ideeën van PNAC een intellectuele misdaad.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.