Nigeria wil van maniok lucratief exportproduct maken

Hoe van maniok een lucratieve grondstof maken
voor industriële verwerking en de export? Over die vraag buigen zich
volgende week meer dan 200 landbouwspecialisten uit Nigeria, Thailand,
Indonesië, Brazilië en Zuid-Afrika op een congres in de stad Ibadan in
het zuiden van Nigeria. Met maniok valt meer geld te verdienen dan
cacao, zo luidt het in Nigeriaanse regeringskringen.


Met een jaarlijkse oogst van 33 miljoen ton maniok op een oppervlakte van
3,1 miljoen hectare is Nigeria ‘s werelds grootste maniokproducent. Veel
geld levert het voedzame wortelgewas niet op. 90 procent van de oogst wordt
lokaal geconsumeerd, meestal in de vorm van een stijve polenta-achtige brij
die garri wordt genoemd. In heel zwart Afrika zijn meer dan 200 miljoen
mensen afhankelijk van calorieën uit maniok om te overleven.

Het congres wil de productie, de verwerking en de handel in maniok
efficiënt en winstgevend maken, legt Simeon Anga van het Cassava
Development Consortium uit. De maniok wordt momenteel aangeplant door
kleine boeren die hun land bewerken met primitieve werktuigen. De huidige
opbrengst van 10 ton per hectare moet volgens Anga op 20 tot 40 ton worden
gebracht. Er moeten grote maniokplantages komen die de grondstof leveren
voor industriële verwerking.

De maniok zal in Nigeria worden verwerkt en jobs opleveren, in
tegenstelling tot de cacao die als ruwe grondstof wordt uitgevoerd, zegt
Olesegun Oke, lid van het comité dat het Presidentiële Initiatief voor
Maniokontwikkeling ten uitvoer moet brengen. We willen de productie
opvoeren en meer gaan uitvoeren.”

Taye Babaleye van het Internationale Instituut voor Tropische Landbouw
(IITA) wijst op de noodzaak van de snelle verwerking van maniok in nog op
te richten fabrieken. Door het hoge vochtgehalte van de wortels beginnen ze
twee tot vier dagen na de oogst te bederven. Nigeriaanse industriëlen
moeten de uitdaging aangaan om van maniok een competitief exportgewas te
maken, zegt Babaleye.

Ook hij is optimistisch over de afzetmogelijkheden van maniok in verwerkte
vorm. Uit een studie in 16 Afrikaanse landen blijkt dat het gewas nu al
voor veel Afrikaanse boerenfamilies een belangrijke bron van inkomsten is.
Meer dan de helft van de maniok in Afrika wordt niet door zijn producent
geconsumeerd, maar doorverkocht.

Maniok heeft een enorm potentieel als bijdrage tot voedselveiligheid en
bron van inkomsten voor de landbouwsector. Het heeft talloze industriële
toepassingen en is een geschikt middel om rurale armoede en
voedselcrisissen te bestrijden. De plant kan het hele jaar door worden
geoogst, gedijt in relatief arme bodems en is goed bestand tegen
ecologische stressfactoren, besluit Babaleye.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift