Nood aan hulp voor Colombiaanse boeren

Colombia heeft het hoogste aantal verdreven inwoners van de wereld. Dit meldt het Internationale Bureau voor Mensenrechtenacties in Colombia (Oidhaco). De slachtoffers zijn vooral inheemse boeren, die voor industriële projecten verdreven worden. Oidhaco trekt aan de alarmbel en vraagt hulp aan de Europese Unie.

Op dinsdag 17 april, de Internationale Dag van de Boerenstrijd, werd extra aandacht besteed aan kleine boeren die opboksen tegen grootschalige industriële projecten.

In het jaar 2011 werden 260.000 Colombianen ontheemd, voornamelijk landbouwers. Dit betekent dat meer dan 710 mensen per dag hun huis onder dwang verlieten. Bovendien is het rurale grondbezit niet evenwichtig verdeeld. Op dit moment bezit 0,4 procent van de grondbezitters in Colombia ongeveer 62,6 procent van de grond. Dit in tegenstelling tot 86,3 procent van de bevolking, die er slechts 8,8 procent op nahoudt.

Vincent Vallies is woordvoerder van het Internationaal Bureau voor Mensenrechtenacties in Colombia (Oidhaco). ‘De druk die uitgeoefend wordt op de bevolking is alarmerend. De gebieden die vrijkomen, worden ter beschikking gesteld voor de bouw van mijnen en industriële landbouwprojecten’, zegt hij.

Strijden voor rechten

De Colombiaanse boeren namen reeds talrijke initiatieven om weerstand te bieden. Zo zijn er verschillende gemeenschappen en samenwerkingsverbanden opgestart die de rechten van de inwoners verdedigen.

Binnen het rurale gebied worden zones door de boeren afgebakend. ‘We willen ervoor zorgen dat hier geen inwoners verdreven worden. Hier kunnen we geloven in een toekomst voor onze kinderen’, getuigt een Colombiaanse boer. ‘Omdat we Colombiaans zijn en we onze rechten verdienen’, vertelt hij. Het doel van deze organisaties is om verdere uitdrijvingen te vermijden en om mensenrechten te verdedigen. De boeren strijden voor het recht op wonen, onderwijs en gezondheidszorg, of in hun eigen woorden: ‘Voor het recht op leven’.

De Colombiaanse regering slaagt er echter niet in om de leiders van organisaties die weerstand bieden te beschermen. Gedurende de laatste vijf jaar werden 71 boerenleiders vermoord. Bovendien werd slechts een kwart van de bedreigde leiders beveiligd.

Oidhaco vraagt de Europese Unie om een publiek standpunt in te nemen en solidariteit te tonen met de kleine boeren en de inheemse bevolking van Colombia. “De Europese Unie moet eisen dat de regering onmiddellijke actie onderneemt om de leiders van verzetsbewegingen te beschermen en de initiatieven van kleine boeren die weerstand bieden te ondersteunen”, zegt Vallies. ‘Deze hulp is dringend nodig en zou het drama dat  plaatsvindt kunnen beperken’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.