'Noord-Korea wil onderhandelen met Japan en VS'

Waarom schoot Noord-Korea vorige week zeven testraketten af, terwijl het wist dat het zich daarmee de toorn van de hele wereld op de hals zou halen? Op die toorn waren ze uit, denken verschillende Noord-Korea-watchers. Noord-Korea wil de Verenigde Staten en Japan zo dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel.
Noord-Korea zit momenteel in financiële ademnood doordat de VS onlangs sancties hebben opgelegd aan een bank in Macao die geld zou witwassen voor het stalinistisch geleide land. Dat is volgens Bradly Martin, een Noord-Korea-watcher, het motief achter de zeven testraketten die woensdag door Noord-Korea werden afgevuurd en in de Japanse Zee terechtkwamen. Bradley Martin gelooft dat de raketproeven net als vroegere raketproeven bedoeld waren om gesprekken met de VS te kunnen beginnen.

Anderen vermoeden dat de raketproeven bedoeld waren om de Japannerste tarten – vandaar ook het grote aantal afgevuurde raketten. De Noord-Koreaanse actie zou zo kunnen leiden tot Japanse sancties, waarop Pyongyang weer de mogelijkheid heeft om de ontdooiende bilaterale relaties in de diepvries te zetten. Op die manier zou Noord-Korea het onderhandelingsproces over een ontvoeringszaak, waarbij enkele Japanse staatsburgers door Noord-Korea ontvoerd werden, kunnen vertragen.

“De bedoeling was om spanning en verwarring te zaaien, en Japan en de VS aan de onderhandelingstafel te dwingen”, gelooft ook Baek Seung Joo, directeur van het onderzoeksteam voor Noord-Koreaanse zaken aan het Koreanse Instituut voor Defensie Analyse in Seoel.

Of dat doel gehaald zal worden, blijft voorlopig onbekend, maar dat de raketten de Japanners woedend hebben gemaakt, dat staat vast. “De Japanse reactie op de raketproeven is heel fel. En omdat China oproept om gematigd op te treden, is de situatie heel fragiel. Alles zal afhangen van de beslissing van de Verenigde Naties”, denkt professor Masao Okonogi van de Keio-universiteit.

De Japanse regering is voorstander van maatregelen tegen Noord-Korea door de VN-Veiligheidsraad, en hoopt in samenwerking met de VS Pyongyang in te tomen. Dat Japan bij de Veiligheidsraad gehoor zal vinden lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien de terughoudende reacties van China en Rusland. Een spijtige zaak, vindt Okonogi, want het zal Noord-Korea alleen maar aanmoedigen nog verder te gaan en ook de relatie met de andere landen in de regio wordt er zo niet gemoedelijker op.

De Noord-Koreaanse ambassadeur voor de normalisering van de relaties met Japan, Song Il Ho liet donderdag brutaal weten dat Japan zich “in zijn eigen belang het beste van sancties kan onthouden.”

De invloedrijke Japanse krant Yomiuri nam in een commentaar de VN onder vuur. Al in augustus 1988, toen Noord-Korea een testraket afvuurde, faalde de organisatie om een resolutie aan te nemen tegen het land. Het gevolg is, zegt de krant, dat het land sindsdien ononderbroken aan zijn nucleaire programma heeft kunnen werken.

Andere landen nemen de Noord-Koreaanse dreiging niet serieus genoeg, aldus Yomiuri.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.