NSA bespioneerde Braziliaanse economie

De Amerikaanse geheime dienst NSA bespioneerde de Braziliaanse oliegigant Petrobras. Klokkenluider Edward Snowden, voormalig medewerker van NSA, bracht de spionage aan het licht. Ook Brazilië was dus een belangrijk doelwit voor de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Echte details werden er niet vrijgegeven in de documenten van Snowden, die de wereld werden ingestuurd door televisiezender O Globo. Waarom NSA zich vastbijt in Zuid-Amerika’s grootste oliebedrijf is niet helemaal duidelijk, maar in een gelekte presentatie van de inlichtingendienst werd al aangegeven dat het om economische motieven zou gaan. Al werd dat voordien door NSA met kracht ontkend.

Dilma Rousseff misnoegd

Vorige week nog werd duidelijk dat het National Security Agency het ook gemunt had op de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff. Zowel zij als de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto werden bespioneerd.

Dat Brazilië nog maar eens geviseerd wordt door de VS valt bij Rousseff niet in goede aarde, en ze eist dan ook een verklaring. ‘De Braziliaanse regering is vastbesloten om verduidelijking te krijgen van de Amerikaanse regering over mogelijke overtredingen,’ meldde ze in een e-mail aan The Washington Post.

Ook eerdere verklaringen van NSA dat er geen economische motieven zouden zijn, veegt Dilma Rousseff van tafel. ‘Als de feiten in het verslag bevestigd worden, is het logisch dat het motief voor de spionage niet veiligheid of terrorismebestrijding is, maar wel economische en strategische interesses,’ luidde haar statement aan The Washington Post.

Nog meer spionage

Niet alleen Petrobras werd recent het slachtoffer van spionagepraktijken. Volgens de informatie die deze week aan het licht kwam, zijn ook Google en de Belgische organisatie ‘Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ (SWIFT) doelwitten van de NSA.

SWIFT is een organisatie waarbij 8000 financiële instellingen uit meer dan 200 landen zijn aangesloten. Zij zijn verantwoordelijk voor het BIC-systeem, dat wordt gebruikt bij het internationale betalingsverkeer.

Ook hier is het niet helemaal duidelijk wat net de aanleiding van de spionage is.

Glenn Greenwald 

De televisiezender O Globo krijgt zijn informatie niet rechtstreeks van Edward Snowden, maar van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald. Greenwald is columnist bij The Guardian en gespecialiseerd in thema’s omtrent burgerlijke vrijheid  en Nationale Veiligheid van de VS. Hij kreeg duizenden documenten van Snowden en stuurt deze nu systematisch de wereld in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.