Nu ook noodtoestand in Georgië

Enkele dagen na het uitroepen van de noodtoestand in Pakistan, kondigde nu ook de Georgische president Michail Saakasjvili een noodtoestand van 15 dagen af in zijn land.
Na zes dagen van hevige protesten in de Georgische hoofdstad Tbilisi, gericht tegen het beleid van de westers gezinde president Saakasjvili, heeft die gisteren een noodtoestand van 15 dagen afgekondigd. Een uitzendverbod voor tv-zenders die niet door de staat gecontroleerd worden, een verbod op demonstraties en de sluiting van alle scholen en universiteiten tot na het weekend, behoren tot de concrete maatregelen.
Het protest tegen Saakasjvili, die volgens de oppositie en de demonstranten de wetten niet respecteert en zich totalitair opstelt, is al enkele weken aan het broeden. Het verzet groeide toen Saakasjvili in september oud-minister Irakli Okroeasjvili liet arresteren nadat die de president had beschuldigd van corruptie en een moordcomplot. Okroeasjvili gaf achteraf toe niet in staat te zijn om Saakasjvili’s corruptie te bewijzen voor de rechtbank en trok zijn aanklacht in. Zijn beschuldigingen wijzigt hij desondanks niet. 

Ordediensten grijpen in met harde hand


Als gevolg van de onrust kwamen de hele week reeds duizenden mensen op straat, waarvan gisteren een betoging op het centrale plein voor het parlement brutaal uiteen werd gedreven. Nadien viel de politie binnen in de studio’s van Imedi TV en haalde enkele minuten later de zender uit de lucht. Imedi TV wordt door de regering gezien als een belangrijke stem van de oppositie, hoewel zij zichzelf onafhankelijk noemen.
President Saakasjvili zegt dat hij vreedzame protesten steunt en dat hij bereid is om te praten met de gematigde oppositieleden. Toch zal hij niet zal toestaan dat zijn land hervalt in een instabiele toestand zoals in de vroege jaren ’90 en was deze ‘geciviliseerde’ politieactie nodig, zo zei hij. Eerste minister Zurab Noghaideli deelde deze mening en voegde eraan toe dat het gebruik van traangas en waterkanonnen ook in Westerse landen gebruikelijk is.

Russisch complot


De Georgische president beschuldigt het Kremlin ervan onrust te verspreiden en de protesten in zijn land aan te wakkeren. Documenten die wijzen op contacten tussen de Georgische oppositie en de Russische ambassade, doen bij Saakasjvili het vermoeden van Moskou’s invloed groeien. Saakasjvili: ‘We zullen niet toestaan dat ons land ten prooi valt aan de geopolitieke escapades van andere landen. Onze democratie heeft een sterke hand van de autoriteiten broodnodig.’ Het klinkt wat vreemd uit de mond van een president die aan de macht kwam dankzij straatprotesten waarvan algemeen aangenomen wordt dat ze grotendeels gefinancierd werden door Amerikaanse organisaties.
De contacten tussen Georgië en Rusland staan al veel langer op een laag pitje. Saakasjvili’s grote droom om zijn land aan te sluiten bij de Europese Unie en de NATO, en de strijd rond de twee pro-Russische provincies Abkhazië en Ossetië, zorgen al jaren voor een gespannen relatie met Moskou. Sinds kort is alle vervoer tussen de twee vroegere broederrepublieken uit de Sovjetunie stilgelegd. 
Georgië is naast Pakistan een tweede belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten waar deze week de noodtoestand wordt uitgeroepen. Beide landen varen een westerse koers en zijn belangrijke spelers in de Amerikaanse wereldpolitiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.