Obama hervormt Amerikaans voedselagentschap ingrijpend

Ontwikkelingsorganisaties verwelkomen de plannen van de regering-Obama in het nieuwe begrotingsvoorstel om het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp (Usaid) ingrijpend te veranderen.

De regering-Obama voert enkele veranderingen door binnen het Amerikaanse voedselprogramma waar hulporganisaties al lang om vragen, met name de bepalingen dat Amerikaanse voedselhulp lokaal gekocht mag worden en niet noodzakelijk van Amerikaanse boeren afkomstig moet zijn. Volgens voorstanders van die ingreep zal dat de Amerikaanse schatkist flink wat geld besparen, en tegelijk de lokale economie stimuleren in getroffen regio’s.

“We zijn bijzonder kritisch geweest voor Usaid, en hebben soms zelfs het bestaan van het agentschap in vraag gesteld”, zegt Paul O’Brien van Oxfam. “Maar we zijn van mening dat we nu een stille hergeboorte meemaken.”

In de voorbije jaren heeft een campagne van de overheid onder de naam Usaid Forward de banden tussen het agentschap en lokale instellingen versterkt en sterkere partnerschappen gecreëerd tussen de VS en de doellanden.

“Het Amerikaanse beleid is aan het veranderen”, stelt een rapport van Oxfam dat donderdag werd gepubliceerd. “Ontwikkelingsambtenaren kunnen nauwer samenwerken met leiders in ontwikkelingslanden, met ngo’s en met de private sector.”

Voor het rapport sprak Oxfam met 257 ambtenaren in ontwikkelingslanden. Meer dan 80 procent van hen vond dat de VS nu een betere donor is dan vijf jaar geleden. Volgens het rapport “stelden respondenten dat hun interactie met de VS is verbeterd, waardoor ze meer gelegenheid krijgen om te bepalen hoe hulp uitgegeven wordt en hoe de beste samenwerking tot resultaten leidt.”

Het nieuwe voorstel van Obama – dat nog niet is goedgekeurd door het Congres – lijkt op die inspanningen verder te bouwen. De focus ligt daarbij op de voedselhulp, met 1,6 miljard dollar voor het Feed the Future-initiatief, dat chronische voedselonzekerheid bestrijdt, en 2,65 miljard voor de gezondheidsprogramma’s van Usaid.

4 miljoen kinderen meer

“Het begrotingsvoorstel voor 2014 bevat hervormingen die ons zullen toelaten om jaarlijks naar schatting vier miljoen kinderen meer te voeden met dezelfde middelen”, zegt Rajiv Shah, hoofd van Usaid. “De waarheid is dat wat we doen al jaren achterloopt op wat we weten. In het voorbije decennium hebben meer dan dertig studies gewezen op de inefficiënties in het huidige systeem.”

Hulporganisaties zijn tevreden met de stappen. “We vinden het voorstel bemoedigend, en zijn van mening dat, als het correct geïmplementeerd wordt door het Congres, dit de veranderingen zijn waar de ngo’s om vroegen”, zegt Mark Lotwis van InterAction, een koepelorganisatie van hulporganisaties.

“Zo is er meer focus op voedselhulp voor diegenen die acuut honger lijden, worden er meer mensen geholpen en krijgt de dienst meer flexibiliteit om de mensen op het terrein te helpen.”

Congres

Maar het is nog de vraag of de nieuwe aanpak ook het Congres zal kunnen overtuigen. In een brief kanten 21 senatoren zich alvast tegen de plannen om voedsel aan te kopen in de doellanden. “De Amerikaanse landbouw is een van de weinige sectoren die een handelsoverschot heeft”, zeggen de senatoren, onder wie de voorzitter van de Landbouwcommissie. “In deze tijden van economische crisis moeten we sectoren steunen die groeien.”

Daarnaast zullen veel ontwikkelingsorganisaties en actoren moeite hebben om zich aan te passen aan de fundamentele veranderingen. “We hebben nu het leiderschap dat we nodig hadden, het is nu aan ons om onze taak te doen”, zegt O’Brien van Oxfam. “Sommigen onder ons zullen mee evolueren, sommigen zullen dat niet doen. Maar eerlijk gezegd, ik zou mij zorgen maken als je denkt dat je de volgende tien jaar verder kunt blijven doen zoals je gewoon bent.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.