Obama sluit gevangenis Guantanamo Bay

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag het bevel ondertekend tot de sluiting van de gevangenis van Guantanamo Bay in Cuba. Mensenrechtenorganisaties overal ter wereld hadden Obama gevraagd van de sluiting een topprioriteit te maken.
Binnen het jaar moet de gevangenis de deuren sluiten. Obama zal ook een werkgroep oprichten die moet onderzoeken wat er met de gevangenen van Guantanamo moet gebeuren.

Ongeveer 255 gevangenen


Volgens een studie van de krant New York Times zijn er momenteel “ongeveer” 255 gevangenen op de basis, waarvan er 34 werden opgepakt tijdens razzia’s waarbij belangrijke Al Qaidaverdachten werden gevonden.
Zestien anderen worden beschuldigd van terroristische daden tegen de VS voor 11 september. Nog twintig anderen werden geïdentificeerd als voormalige lijfwachten van Osama Bin Laden. Meer dan zestig zijn onschuldig bevonden en zullen terugkeren naar hun land. Ze blijven op Guantanamo wegens onenigheid tussen de Amerikaanse autoriteiten en het thuisland.
Onder hen 17 Uighurmannen uit Xinjiang, China. Bij aankomst in China riskeren ze opsluiting en marteling. Mensenrechtenorganisaties roepen de Europese Unie op zich te bekommeren over het lot van deze personen.
‘Dit is een kans voor beide kanten van het Atlantisch verbond om verder te denken dan teruggave van gevangenen, geheime opsluiting en marteling’, zegt Cori Crider, topadvocate van het ngo-netwerk Reprieve.

Afghaans Guantanamo


Over de Amerikaanse militaire gevangenis in het Afghaanse Bagram, waar 600 tot 700 ‘vijandelijke strijders’ vastzitten, is nog geen beslissing genomen. De gevangenis op de terreinen van de militaire luchthaven van Bagram in de buurt van Kaboel werd in 2001 door het Amerikaanse leger opgezet.
Net als Guantanamo werd het een plaats waar de VS tegenstanders uit de oorlog tegen het terrorisme “tijdelijk” konden vasthouden buiten het bereik van de Amerikaanse rechtbanken. Nu zitten er in Bagram ruim drie keer meer mensen vast dan in het veel bekendere Guantanamo Bay. Sommigen zitten er al zes jaar achter de tralies.
Een rapport van het Internationale Rode Kruis heeft het over massale overbevolking en mensonterende omstandigheden. De gevangenen krijgen geen informatie, weten niet waarom ze vastzitten en verblijven in voormalige isolatiecellen, waar ze ruw worden behandeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.