Oceaantemperatuur voorspelt malaria-epidemie

Wat heeft de temperatuur van de Atlantische Oceaan te maken met een malaria-epidemie duizenden kilometers verderop? Veel, hebben wetenschappers ontdekt. Aan de hand van de temperatuur van het zeewater kunnen ze nu maanden van tevoren een epidemie voorspellen.

In het zeer droge noordwesten van India vallen malaria-epidemieën samen met periodes van hevige neerslag. Voor de muggen die de ziekte overdragen, betekent meer water meer kansen om zich voort te planten.

Vandaag kan men die neerslagperiodes en dus malaria-epidemieën een maand van tevoren voorspellen. Voortaan zal men die voorspelling nog drie maand kunnen vervroegen. Dat biedt de autoriteiten meer mogelijkheden om maatregelen te nemen.

Atlantische Oceaan

Een studie in Nature Climate Change laat zien dat de temperatuur van het water van de Atlantische Oceaan, duizenden kilometers verderop, de luchtstromen beïnvloedt die de regen naar het noordwesten van India brengen.

Indiase, Spaanse, Britse en Amerikaanse onderzoekers bekeken de periode 1985-2010. Ze vergeleken de oppervlaktetemperatuur van de oceanen wereldwijd met gegevens over malaria-epidemieën in het noordwesten van India.

Ze ontdekten een link op een plaats die ze niet meteen verwacht hadden: het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan. Als de watertemperatuur daar in juni en juli sterker zakt dan normaal, dan neemt in India het aantal malariagevallen in oktober en november fors toe.

In India worden elk jaar negen miljoen nieuwe gevallen van malaria geregistreerd.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.