Oeganda zoekt naar kansen op Chinese markt

Landbouwproducten en olie kunnen Oeganda helpen de economische kloof met China te dichten, zeggen experts. Het land heeft moeite met het aanknopen van gelijkwaardige handelsrelaties.

Bijna tien jaar geleden nam Oeganda het initiatief tot onderhandelingen over export van koffiebonen naar China tegen gunstige tarieven. In 2004 leidde dat tot een akkoord en de promotie van Oegandese koffiebonen in China.

In de eerste helft van 2010 werd minstens 2.200 ton koffiebonen ter waarde van 7,6 miljoen dollar geëxporteerd naar China, blijkt uit cijfers van de Oegandese ambassade in China. Oeganda, de grootste Afrikaanse producten van koffiebonen na Ethiopië, exporteert jaarlijks ongeveer 180.000 ton koffiebonen, voornamelijk naar Europa.

“Momenteel is er een onbalans, maar daar kunnen we wat aan doen als de export gediversifieerd wordt”, zegt Stephen Kaboyo, directeur van Alpha Partners, een financieel onderzoeksbureau in de hoofdstad Kampala. “China consumeert veel en heeft een massamarkt. Voor landbouwproducten en olie is er een grote markt.”

India

De Oegandese export naar China, inclusief producten zoals cacao, katoen, hout, koperconcentraten en huiden, steeg van 15.000 dollar in 2003 tot 27,71 miljoen dollar in 2011, blijkt uit cijfers van het Oegandese Bureau voor Statistiek.

De Chinese regering komt tot andere cijfers. De Chinese ambassadeur Zhao Yali schat de Oegandese import in zijn land op 40 miljoen dollar in 2011.

Dat bedrag verbleekt echter bij de Chinese export naar Oeganda, die in de afgelopen tien jaar groeide naar 522,5 miljoen dollar. Negen jaar geleden was dat nog 70,2 miljoen dollar. China exporteert onder meer schoeisel, textiel, motorfietsen en -onderdelen, fietsen, rubberonderdelen, farmaceutische producten, elektronica en medische producten.

India is echter nog steeds Oeganda’s grootste handelspartner, volgens het Bureau voor Statistiek. India exporteert voor ruim 928 miljoen dollar naar het Oost-Afrikaanse land. Kenia is de tweede handelspartner met 671,6 miljoen euro. Daarna volgt China.

Landbouwproductie

Oeganda wil de export naar China laten groeien met 25 procent per jaar, zegt Moses Kalule, ceo van de Kampala City Traders Association. Als Oeganda de landbouwproductie verbetert, vooral als het gaat om producten waar in China vraag naar is, kan de export een flinke impuls krijgen, zegt Paul Mugerwa, docent economie aan de Bugema-universiteit in Oeganda. “De regering moet met een strategie komen om de landbouw te stimuleren. We hebben de productiecapaciteit”, zegt hij.

China exporteert niet alleen veel naar Oeganda, het investeert ook in het land. In 2009 en 2010 nam China 31 investeringsprojecten voor zijn rekening, goed voor 246 miljoen dollar. Het ging om investeringen in de lederbewerkingsbranche, voedselverwerking, ict en vastgoed, volgens de Oegandese Investeringsautoriteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.