Onderwijsminister wilde Darwin verbieden

De Servische scholieren zullen tijdens de biologieles dan toch kennis maken met de evolutieleer van Darwin. Enkele dagen geleden had de minister van Onderwijs opgedragen om die algemeen aanvaarde theorie over het ontstaan van de mens te vervangen door het bijbelse scheppingsverhaal.

Ik ben gekomen om te bevestigen dat Charles Darwin nog leeft, zei de Servische vice-minister van Onderwijs gisteren (donderdag) aan de pers. Bij het begin van het nieuwe schooljaar twee weken geleden, had de minister van Onderwijs Ljiljana Colic alle scholen een rondzendbrief gestuurd. Daarin stond dat het Darwinisme vol leemtes zat en dus geschrapt moest worden uit het lessenpakket van de achtste klas. Colic sloot niet uit dat Darwin volgend jaar mogelijk weer in het curriculum kon komen, maar dan als theorie naast die van het creationisme. Het creationisme gaat uit van het bijbelse verhaal dat God de wereld en de mens in zeven dagen schiep.

Minster Colic was niet bereikbaar voor commentaar na de intrekking van de rondzendbrief. Bronnen in het ministerie bevestigen echter dat de ommekeer er kwam na een onderhoud met eerste minister Vojislav Kostunica.

Het decreet had in Servië een anonieme en ongeëvenaarde golf van publieke verontwaardiging uitgelokt. Wetenschappers, leerkrachten en mensenrechtengroepen uitten hun bezorgdheid. Biologie geven is nutteloos als je het niet over Darwin kan hebben, schampert biologieprofessor Nikola Tucic. Wij zijn stilletjes aan het veranderen in een theocratie. In de 21e eeuw gaan wij terug naar de bijbel.
Ook Kroatië heeft in 1992 onder invloed geprobeerd Darwin uit de schoolboeken te schrappen. Maar ook daar werd de beslissing na felle reacties teruggeschroefd.

De conservatieve regering draaide bij haar aantreden een half jaar geleden ook de onderwijshervormingen van de vorige regering terug. Onder toenmalig minister van Onderwijs Gaso Knezevic begon Servië met hervormingen die het 25 jaar lang onveranderd gebleven onderwijssysteem moesten moderniseren. Hij zorgde er bijvoorbeeld voor dat Servische kinderen al vanaf de eerste klas Engelse les kregen, met moderne onderwijsmethoden.

Meteen bij haar aantreden schortte de nieuwe regering alle hervormingen echter op. De Engelse les bijvoorbeeld, werd vervangen door verplichte godsdienstles. Honderden leerkrachten Engels verloren daardoor hun job. Colic bleef doof voor de argumenten van leerkrachten dat Engels essentieel is om mee te kunnen in de moderne kennismaatschappij. Servische schoolkinderen krijgen net als vroeger pas vanaf de vijfde klas Engels, volgens vrijwel dezelfde methode als twee generaties geleden.

Wat hier op het spel staat is niet Darwin of Engels, maar het hele onderwijs in Servië, zegt voormalig minister van Financiën en Wereldbankexpert Bozidar Djelic. Hij vindt dat het land ook dringend meer moet investeren in onderwijs. Momenteel geeft Servië zo’n 4,2 procent van het bruto binnenlands product aan onderwijs, en dat is volgens Djelic veel te weinig. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.