Onderzoek bevestigt ernstige geboorteafwijkingen in Irak

Een nieuwe studie bevestigt wat Iraakse artsen al jaren beweren: dat er abnormaal veel zeldzame geboorteafwijkingen voorkomen in steden die te lijden hadden onder hevige gevechten tijdens de Amerikaanse bezetting van het land.

Fallujah, een stad in het midden van Irak, en Basra, in het zuiden, lijken het zwaarst getroffen te zijn. Artsen in de kraamkliniek Al Basrah stelden tussen 2003 en 2009 een ruime verdubbeling van het aantal geboorteafwijkingen vast. In Fallujah had tussen 2007 en 2010 meer dan de helft van de kinderen een of ander geboortedefect. In 2000 was dat slechts 2 procent.

Mozhgan Savabieasfahani, hoofdauteur van de studie  die gepubliceerd is in het Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, zegt dat bij leden van 56 onderzochte gezinnen in Fallujah te hoge gehaltes lood en kwik zijn aangetroffen in hun haar. Volgende maand komt ook de Wereldgezondheidsorganisatie met de resultaten van een onderzoek naar geboorteafwijkingen in Irak.

Volgens Savabieasfahani is er een grote kans dat de problemen ook spelen in andere Iraakse steden waar hevig gevochten is. “Maar daar zijn geen publicaties over. Er is slechts in één andere stad onderzoek gedaan.”

Savabieasfahani denkt dat het probleem blijft bestaan zo lang het milieu niet schoongemaakt wordt en zo lang de bron van de vervuiling niet wordt gevonden. “De problemen lijken zelfs nog toe te nemen. Naar mijn mening is de belangrijkste stap die we nu moeten zetten, het op grote schaal uitvoeren van milieutesten. Water, lucht, voedsel, bodem, alles waar mensen mee in aanraking komen, moeten we controleren. Als we de bron eenmaal hebben gevonden, kunnen we de vervuiling opruimen.”

De schadelijke metalen die gevonden zijn in het lichaam van inwoners van Fallujah, zitten in vrijwel alle wapens, zegt ze. “In de munitie voor kleine wapens zitten deze metalen, waaronder lood en kwik. Maar de stoffen kunnen ook door bombardementen in het milieu gekomen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.