Onderzoek bevestigt link tussen opwarming aarde en stormen

De door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde zorgt al voor heviger regenval, die leidt tot ernstiger overstromingen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts een kleine verhoging van de temperatuur op aarde, aanzienlijke gevolgen kan hebben.

“Warmere lucht bevat meer vocht en zorgt voor extremere neerslag”, zegt Francis Zwiers van de University of Victoria. Extreme neerslag en overstromingen namen op het noordelijk halfrond met 7 procent toe tussen 1951 en 1999 als gevolg van antropogene opwarming. Een “substantiële verandering”, volgens Zwiers, en een toename die dubbel zo hoog was als voorspeld door klimaatmodellen.

Kosten

Zwiers en Xuebin Zhang van Environment Canada gebruikten informatie van meer dan zesduizend weerstations om de impact van de opwarming van de aarde op de intensiteit de neerslag te analyseren. De studie werd gisteren (woensdag) gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Tussen 1951 en 1999 steeg de wereldwijde temperatuur met 0,6 graden. Momenteel is de temperatuur 0,8 graden hoger dan in 1951. Die temperatuursstijging over de periode van vijftig jaar is relatief klein vergeleken met de huidige stijging, maar de gevolgen op het gebied van stormen en overstromingsschade bleken groot. Dat wijst erop dat het klimaatsysteem op aarde gevoeliger is voor kleine temperatuursschommelingen dan tot nog toe werd aangenomen.

De wereldwijde kosten van het extreme weer stegen van minder dan 5 miljard dollar per jaar in de jaren vijftig tot 45 miljard dollar per jaar in de jaren negentig, zegt Munich Re, een groot verzekeringsbedrijf in Duitsland. Die stijging is niet helemaal te wijten aan de klimaatverandering. Ook de groei van de bevolking en de infrastructuur en beter rampenmelding speelden een rol. Het aantal grote overstromingen verdrievoudigde echter in dertig jaar.

Met het stijgen van de temperatuur werd de neerslag vooral in de jaren negentig intenser, waardoor er meer overstromingen voorkwamen. Zwiers vindt het echter te vroeg om te stellen dat de jaren negentig representatief zijn voor een nieuwe trend.

Wel is zeker dat de temperatuur verder zal stijgen, naar verwachting met minimaal 1 graad tegen 2020. Hierdoor neemt de hoeveelheid waterdamp en warmte in de atmosfeer sterk toe en dat kan leiden tot nog meer en meer intensieve neerslag.

Duurzame energie

Uit een vorige week verschenen studie van adviesbureau Ecofys in Utrecht blijkt dat in 95 procent van de wereldwijde energiebehoefte voorzien kan worden op een duurzame manier en met de technologie van vandaag.

In het Energy Report stelt Ecofys dat 95 procent van alle energie tegen 2050 hernieuwbaar kan zijn, met behoud van een comfortabele levensstijl voor de groeiende bevolking. Dat kan door het verbeteren van technieken die nu al bestaan”, zegt Manon Janssen, CEO van Ecofys.

Hoewel de overschakeling duur is, zullen de besparingen na 2050 de gemaakte kosten ruimschoots overtreffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.