Ook Amerikaanse Cubanen kiezen voor Obama

Cubaanse Amerikanen in de staat Florida hebben bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor het eerst massaal voor een Democratische kandidaat gestemd, de huidige president Barack Obama.

De meeste Amerikaanse Cubanen wonen in Florida. Zij stemden in de afgelopen vijftig jaar traditioneel Republikeins. Volgens exit polls van Fox News en het Pew Hispanic Center, heeft Obama zijn tegenstander Mitt Romney onder de Cubaanse kiezers echter verslagen met een marge van 49-47 procent.

In een poll van Bendixen-Amandi International in Miami, een gerespecteerd onderzoeksbureau, wint Romney van Obama met een marge van 52-48 procent. “Het is duidelijk dat de Cubaanse gemeenschap niet langer zo monolithisch Republikeins is als veel partijen willen geloven”, zegt Fernand Amandi van Bendixen-Amandi.

“Dit betekent dat de regering meer ruimte dan ooit krijgt wat betreft het Cubabeleid”, zegt Geoffrey Tale, Cuba-specialist bij het Washington Office on Latin America (WOLA). “Het Amerikaanse beleid werd jarenlang meer bepaald door overwegingen over de kiezers in Florida dan door overwegingen op het gebied van buitenlands beleid”, zegt hij. “Latijns-Amerika roept al jaren op tot een einde aan het Amerikaanse embargo tegen Cuba. Meer ruimte in Florida betekent meer flexibiliteit in het beleid, als ervoor gekozen wordt die ruimte te gebruiken.”

Thale benadrukt dat Obama waarschijnlijk geen warme relaties zal aanknopen met Cuba, al was het alleen al vanwege de veroordeling van de Amerikaan Alan Gross. Hij werd in 2009 op Cuba gearresteerd en tot vijftien jaar cel veroordeeld voor spionage. Gross werkte destijds voor de Amerikaanse hulporganisatie Usaid op Cuba. Meer ruimte ten opzichte van Havana kan echter wel leiden tot een uitbreiding van de bilaterale gesprekken en verdere verruiming van de reismogelijkheden naar Cuba.

Generatieverschillen

Hoewel nog niet alle stemmen in Florida geteld zijn, voorspellen vrijwel alle politieke analisten een zege voor Obama. Als dat gebeurt, heeft de president dat waarschijnlijk te danken aan de hoge opkomst onder Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Die maakten dit jaar 10 procent van het electoraat uit. In Florida was dat bijna twee keer zo veel.

De grootste groep Latijns-Amerikaanse kiezers in Florida is van Cubaanse afkomst. Ongeveer een derde van alle latino’s in de staat is Cubaan. Toch verbaast de uitslag in Florida waarnemers. Ze verklaren de verschuiving in stemgedrag uit generatieverschillen binnen de Cubaanse gemeenschap.

“Jonge Cubanen zijn meer open ten opzichte van Cuba”, zegt Micheal Shifter, voorzitter van de Inter-American Dialogue (IAD), een denktank in Washington. “Maar zolang Gross nog vastzit op Cuba, zal Obama waarschijnlijk niet veel meer doen dan hij al gedaan heeft, namelijk het versoepelen van de reisbeperkingen die tijdens de regering van George W. Bush zijn opgelegd.”

Terwijl de polls van Pew en Fox slechts aangaven dat Obama de verkiezingen onder Cubaans-Amerikaanse kiezers had gewonnen, gaf die van Bendixen ook informatie over generatieverschillen. Van de op Cuba geboren kiezers stemde 55 procent voor Romney en 45 procent voor Obama. Van de in de Verenigde Staten geboren Cubanen, stemde 60 procent voor Obama en 40 procent voor Romney.

In 1988 stemde nog 85 procent van de Amerikaanse Cubanen in Florida Republikeins – in dat jaar was dat op George H.W. Bush. Ooit wist Democraat Bill Clinton 35 procent van de Cubaans-Amerikaanse kiezers voor zich te winnen in 1996. In 2000 haalde zijn vicepresident Al Gore in de race tegen George W. Bush echter maar 25 procent van de stemmen. Obama evenaarde in 2008 de score van Clinton. Maar de 48 tot 49 procent die Obama nu lijkt te halen, is ongeëvenaard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.