Op een na warmste meimaand ooit

Mei 2012 was wereldwijd de op een na warmste meimaand ooit. Alleen in mei 2010 klom het kwik nog iets hoger.

De Amerikaanse klimaatdienst NOAA becijferde dat de gemiddelde wereldtemperatuur vorige maand 15,4 graden Celsius bedroeg. Dat is de op een na warmste meimaand sinds de metingen in 1880 begonnen.
De warmste meimaand was die van twee jaar geleden. Toen was het 0,05 graden warmer.

Bekijken we enkel de landtemperatuur, dan was mei 2012 zelfs de warmste meimaand sinds het begin van de metingen. Hetzelfde kunnen we besluiten als we enkel naar de (land- en oceaan)temperatuur in het noordelijke halfrond kijken.

De meeste regio’s waren vorige maand warmer dan normaal, ook Europa en de Verenigde Staten, waar deze lente zelfs het ene na het andere warmterecord sneuvelt. Alleen in Alaska en Australië was het kouder dan normaal.
De warmere meimaand is de laatste jaren niet zo uitzonderlijk. Sinds 1976 zit elke meimaand boven het twintigste-eeuwse gemiddelde voor mei (14,8 graden).

Tot dusver (januari-mei) is 2012 het op tien na warmste jaar sinds het begin van de metingen. Opnieuw spant 2010 daar de kroon. De NOAA merkt wel op dat dit jaar elke maand de afwijking ten opzichte van het gemiddelde groter wordt. Het verschil met het recordjaar 2010 wordt op die manier almaar kleiner.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.