Opnieuw melamine in Chinese melk

In de Chinese provincie Guizhou zijn opnieuw melkproducten ontdekt met daarin het giftige melamine. De drie bedrijven van waar de producten afkomstig zijn, zeggen dat de melamine al vermengd was in het melkpoeder dat ze als grondstof gebruiken.
In 2008 kostte de besmetting van melkproducten met melamine aan zes kinderen het leven, duizenden kinderen kregen nierproblemen. Melamine is een synthetisch product met hoge stikstofconcentraties, ziet eruit als poedersuiker en is omstreeks 1830 ontwikkeld door de Duitser Justus von Liebig. Melamine kan gebruikt worden om in drank of eten het gebrek aan voedingswaarde te maskeren, en dat is wellicht wat in China is gebeurd.
‘Melamine hoort niet in voeding thuis’, zegt woordvoerster Ans Koot van het Nederlandse DSM Melamine, wereldleider in de productie van het witte goedje. ‘Drievierde van onze productie gaat naar de houtverwerkende industrie, die melamine verwerkt in harsen, platen of laminaat.’
Gemengd met fijne houtsnippers levert dat MDF-platen op, grove houtsnippers geven dan weer OSB-platen, die vaak als basis dienen voor houten vloeren. ‘Melamine zorgt voor een uitzonderlijke goede hechting en maakt de platen ook waterafstotend.’ Ook gemaakt op basis van melamine: laminaatvloeren in de doe-het-zelf, keuken- en badkamermeubels en harde kunststof bordjes in babyservies.

Al langer gebruikelijk


Vermoedens rijzen dat melamine in combinatie met cyaanzuur de nierproblemen en sterfgevallen in China heeft veroorzaakt. Maar wie heeft het product in 2008 aan de melkboer geleverd? Een veevoederfabrikant, Sun Erwu, heeft aan persbureau Reuters verklaard dat het mengen van melamine in melkproducten en veevoeders in China al langer gebruikelijk is. De Chinese autoriteiten zouden trouwens al voor Beijing 2008 op de hoogte zijn geweest van het jongste melamineschandaal, maar wilden dit stil houden om de Olympische Spelen niet te schaden.
Koot: ‘Wij hebben twee melaminefabrieken in China, maar we zijn lang niet de enige producent. De laatste jaren zijn er heel wat kleine fabrieken verrezen’. DSM Melamine is naar eigen zeggen zeker dat de gewraakte melamine niet van haar fabrieken in Pinglu en Jishan komt. ‘Wij weten precies wie melamine bij ons koopt en geen enkele klant van ons zou dit product doorverkopen aan de voedingsmiddelenindustrie’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.