Opnieuw waterproblemen in Pakistan

De groeiende bevolking van Pakistan zorgt ervoor dat drinkbaar water steeds schaarser wordt. De overstroming van vorig jaar legde een gebrek aan infrastructuur en beleid bloot. Er dringt zich een nieuwe watercrisis op in de regio.

De overstromingen en de steeds groter wordende steden zorgen er ook voor dat de vraag naar degelijke sanitaire voorzieningen en toegang tot drinkbaar water stijgt. Door de politieke problemen in het land krijgt de kwestie echter nooit echt prioriteit. Door de watersnood van vorig jaar en de aangroeiende stedelijke bevolking dreigt een tekort.

Beleid

Pakistan is een van de droogste landen ter wereld. Om gewassen te kweken doet men een beroep op grondwater voor irrigatie. Dat grondwater wordt schaarser, want het is vaak ook de enige bron van drinkbaar water. Ook in stedelijk gebied volstaat de watervoorziening niet en moeten burgers  daar vaak zelf voor instaan. Een rapport van het Woodrow Wilson Center (WWC) noemt de situatie zeer precair.

Door de overstromingen van vorig jaar blijkt dat de regering haar waterbeleid amper in de praktijk brengt. De geplande dammen op de Indus hadden volgens het rapport de wateroverlast grotendeels kunnen voorkomen. Een van de oorzaken van het probleem is dat de lokale overheden nu zelf instaan voor dit beleidsdomein. Die missen vaak het personeel, het geld en de kennis om een volwaardig waterbeleid te voeren.

Michael Kugelman van het WWC vertelde dat de heropbouw na de overstroming een kans voor verandering is. ‘In plaats te investeren in dure dammen zou de regering nu beter investeren in meer bescheiden projecten zoals betere irrigatie of het herstellen en verbeteren van de bestaande infrastructuur.’, aldus Kugelman.

Overstroming

Het gebrek aan veilig drinkbaar water en sanitaire voorzieningen zijn volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) een groter risico voor de gezondheid dan de effectieve overstromingen. Door de overstroming werden veilige waterbronnen besmet en kwam veel landbouwgrond onder water te staan.

Het stilstaande water is een kweekvijver voor verschillende ziektes zoals cholera. Via trucks, watertanks en pompen zorgde AzG voor 2,1 miljoen liter zuiver water per dag. Daarnaast bouwden ze ook latrines en douches. Nu, zes maanden na de ramp, blijft de organisatie actief in de zwaarst getroffen provincies, Belutsjistan en Sindh.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.