Organisaties vragen einde noodtoestand in Algerije

Algerijnse organisaties uit het middenveld eisen het einde van de noodtoestand, die al bijna twintig jaar van kracht is in het land. Algerije heeft net als andere landen in Noord-Afrika te maken met groeiende onrust.

Al sinds begin dit jaar is het onrustig in de hoofdstad Algiers en in verschillende andere steden in het land, waaronder Oran en Tizi-Ouzou. De relletjes namen fors toe na de opstand in Tunesië en het aftreden van de Tunesische president.

Volgens de Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken, Daho Ould Kablia, hebben gewelddadige betogingen in heel Algerije geresulteerd in meer dan achthonderd gewonden, een duizendtal arrestaties en veel schade. In een interview met de krant Algérie-Focus op 10 januari weet Ould Kablia de relletjes aan het “pessimisme en nihilisme” van de Algerijnse jeugd. “Dit zijn de redenen die we kennen: een gebrek aan ontspanningsactiviteiten, onderbroken scholing, een familieomgeving die niet geïnteresseerd is, en de invloed van buitenlandse media. Ze houden van dingen die ze enkel kunnen krijgen via diefstal of drugssmokkel.”

Jong en monddood

Ahcène Bouzidi, student in Algiers, is het daar allesbehalve mee eens. “De Algerijnse jeugd moet alles ontberen. Naast de problemen van werkloosheid, huisvesting en armoede, krijgen ze niet eens de kans om zich te uiten, zelfs niet op een vreedzame manier. Telkens als de belangen van de machthebbers in het gedrang komen, wordt de noodtoestand ingeroepen.”

Advocaat en mensenrechtenactivist Amar Zaidi denkt er ook zo over. “Jonge Algerijnen hadden nooit de mogelijkheid om zich te uiten. Nu gulpt de bitterheid van duizenden mensen van overal in het land op straat. Het is echt verschrikkelijk: het land heeft 155 miljoen dollar aan buitenlandse reserves, maar de maatschappij kreunt onder de socio-economische bankschroef. Alle ingrediënten zijn er voor een sociale explosie.”

Op een vergadering in Algiers enkele dagen geleden kwamen onafhankelijke vakbonden, mensenrechtenorganisaties, jongeren- en studentenverenigingen samen met intellectuelen, politieke partijen en organisaties van familieleden van vermisten. Ze spraken er af om een Nationaal Coördinatiecomité voor Democratische Verandering op te richten, dat als onmiddellijk doel het afschaffen van de noodtoestand heeft. Het comité ijvert ook voor meer liberalisering in de politiek en de media.

De nieuwe coalitie wil een nationale mars organiseren om die eisen kracht bij te zetten. De deelnemers willen naar eigen zeggen met doortastende democratische hervormingen vermijden dat Algerije in chaos vervalt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.