Orkanen worden dit jaar 30 procent erger dan normaal

De orkanen dit jaar worden 30 procent erger dan normaal, voorspelt het Rode Kruis.

Het orkaanseizoen, dat vorige maand begon, kondigt zich bijzonder fors aan. “De verwachtingen zijn dat dit orkaanseizoen 30 procent sterker zal zijn dan het gemiddelde voor de periode 1915-2012”, zegt de Canadees Jan Gelfand, operationeel directeur Amerika van het Internationale Rode Kruis.

De hulporganisatie houdt rekening met zestien tropische stormen en acht grote orkanen.

Ook de Amerikaanse en Cubaanse meteorologen hebben er geen goed oog in dit jaar. De Amerikaanse meteorologische dienst waarschuwde al voor een “buitengewoon orkaanseizoen”.

Het Instituut voor Meteorologie in Cuba verwacht dat het eiland dit jaar door een grote orkaan wordt getroffen.

Meeste natuurrampen

Latijns-Amerika en de Caraïben tellen het grootste aantal natuurrampen ter wereld en het op een na hoogste aantal doden als gevolg van natuurrampen.

Het Rode Kruis heeft nu een systeem ontwikkeld om via mobiele telefoontoestellen en een barcode makkelijker gegevens over slachtoffers te verzamelen. Daardoor kunnen wachttijden in de hulpverlening van enkele uren tot een paar minuten worden teruggebracht, zegt Gelfand. “We hebben de mogelijkheid om slachtoffers te registeren zonder papierwerk.”

Een van de zwaarste orkanen in de regio was Mitch, die grote verwoestingen aanrichtte in Centraal-Amerika. Hij maakte meer dan achtduizend doden, vooral in Honduras en Nicaragua.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.