Overstroming in Mozambique eist tientallen doden

Aanhoudende regenbuien in Mozambique hebben ervoor gezorgd dat de rivier Limpopo in de provincie Gaza volledig buiten haar oevers is getreden. In de stad Chokwe staat het water al een week lang metershoog. Verder stroomafwaarts wordt ook de toeristische stad Xai-Xai bedreigd. De overstromingen in Mozambique hebben momenteel aan minstens veertig mensen het leven gekost en honderdduizenden zijn hun huis kwijt.

In Xai-Xai, een kuststad met 120.000 inwoners, komen momenteel waarschuwingen binnen dat het water tot acht meter hoog zal komen. Door de grote schade in Chokwe zijn de autoriteiten in Xai-Xai overgegaan tot een algehele evacuatie van het lage gedeelte van de stad waar vrijwel alle overheidsgebouwen, winkels en banken gevestigd zijn.

Humanitaire hulp

Vorige week gaf het Mozambikaans Disaster Management Coordination Council code rood voor de 60.000 inwoners van Chokwe. Ondanks de waarschuwingen werd een deel van de bevolking toch verrast door het water. Volgens Rita Almeida, woordvoerster van het National Disaster Management Insititue, worden nu nog steeds mensen in ondergelopen gebieden gered. De UN en andere hulporganisaties voeren reddingsacties uit en zetten kampen op in hoger gelegen gebieden om de vluchtelingen op te vangen.

‘Samen met de overheid proberen we zo snel mogelijk drinkwater, voedsel, onderdak en andere humanitaire hulpmiddelen naar de provincie Gaza te brengen,’ zegt Jennifer Topping, VN humanitair coördinator voor Mozambique. Dit moet gebeuren vooraleer cholera, malaria en diarree de kans krijgen om toe te slaan. Toch bereikt de hulp niet alle Mozambikanen. Een reporter van  Agence France-Presse (AFP) getuigt dat duizenden mensen langs de weg kamperen en sprinkhanen eten om te overleven.

Minder slachtoffers

Naast de drenkelingen zijn er volgens Belga nog tientallen mensen gedood door wilde dieren of werden geëlektrocuteerd. Hoewel het waterpeil dit regenseizoen hoger lag dan bij de dodelijke overstromingen in 2000, ligt het dodentol toch lager. In 2000 kwamen 800 mensen om.

Maar nu zwelt ook de Zambezi rivier aan en wordt verwacht dat de watervloed naar het noorden van het land zal uitdeinen. Bovendien hebben ook buurlanden Zimbabwe en Botswana te kampen met zware overstromingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.