Oxfam pleit voor ecologisch verantwoorde Valentijn

Aan de vooravond van Valentijn lanceren het Mineral Policy Centre en Oxfam Amerika een campagne om de aandacht te vestigen op de vuile manier waarop heel wat goud ontgonnen, verkocht en gekocht wordt. De productie van een enkele 18-karaatsring gaat ten koste van 20 ton mijnafval, zo stellen de milieugroepen. Verbazingwekkend maar waar, en dit is wat goudkopers horen te weten.”


Het rapport ´Vuile metalen: ontginning, gemeenschappen en milieu` schetst een ontluisterend beeld van de sierraden die duizenden geliefden dit weekend zullen uitwisselen. Massale vervuiling, open afvalputten, vernietigende effecten op de gezondheid van mens en vee, gevaren voor arbeiders en overtreding van mensenrechten door mijnondernemingen.

Het goud blinkt opeens heel wat minder wanneer je de geweldige schade die het veroorzaakt voor ogen houdt, aldus Payal Sampat van het Mineral Policy Centre, ook wel bekend als Earthworks. We willen de werkelijke kost van goud onder de aandacht van de mensen brengen en vragen hun steun om een halt toe te roepen aan ontginningspraktijken die mensen en ecosystemen bedreigen.

Het proces van goudwinning schaadt in heel wat ontwikkelingslanden mens en milieu, zegt Oxfam. Nadat het goud gedolven is, wordt het gouderts bijvoorbeeld verpulverd, opgestapeld en besproeid met cyanide, dat het goud distilleert uit het erts. Sommige mijnen verbruiken dagelijks verschillende ton cyanide, terwijl een kleine dosis al fataal kan zijn, aldus het rapport.

De goudkoorts gaat ook ten koste van de mensenrechten. In het noorden van Peru bijvoorbeeld zagen de omwonenden van de Yanacocha goudmijn hun weideland verwoest en hun veestapel verzieken door het effect van cyanide in het grondwater. In Ghana hebben duizenden dorpelingen geen toegang tot zuiver drinkwater omwille van cyanidebesmetting in Wassa. In oktober 2001 brak een dam van de Tarkwa goudmijn in Wassa, waardoor duizenden kubieke meter afval terechtkwam in de Asuman rivier. Goudmijnen in de Verenigde Staten zouden negen maal meer afval produceren dan de vuilnis van alle steden van het land samen.

De campagnevoerders hebben ook kritiek op de energie die verbruikt wordt voor een product dat in veel gevallen enkel voor luxedoeleinden dient. Ruim 80 procent van het goud wordt verwerkt tot juwelen, de rest wordt opgekocht door investeerders of ingezet in de elektronica.

Ter gelegenheid van het feest van de liefde delen de milieugroepen voor de stoep van Amerikaanse juwelierszaken Valentijnskaarten uit met het opschrift bezoedel je liefde niet met vuil goud. De campagnevoerders richten zich ook op de verkoop van klasringen, een populair kleinood bij studenten die afstuderen aan Amerikaanse universiteiten. De universiteiten als Yale, de Universiteit van Pennsylvania en het Massachusetts Institute of Technology zijn uitgekozen als doelwit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.